Gezondheidsverklaring 75-plussers en groot rijbewijs nu digitaal

Deel via

Het CBR heeft deze week twee versies van de Gezondheidsverklaring gedigitaliseerd. Het gaat om de vragenlijsten voor automobilisten van 75 jaar en ouder en voor mensen die hun groot rijbewijs willen halen of verlengen. Ook zijn er vragen uit de Gezondheidsverklaring aangepast vanwege onduidelijkheden.

Het digitaliseren van het proces van rijgeschiktheid is een programma van jaren. De verwerking van de vragenlijsten, de keuringsverslagen en de rapporten van de artsen verlopen steeds vaker via het nieuwe systeem. Het online invullen van de Gezondheidsverklaring was al mogelijk voor de categorieën A, B(E) en T. Nu komen daar dus nog twee nieuwe vragenlijsten bij. De vragenlijsten met een toelichting per vraag zijn via deze link te vinden.
Momenteel is er sprake van een overgangssituatie. De huidige papieren vragenlijsten voor 75-plussers en het groot rijbewijs blijven nog even in omloop. Ook de de Engelstalig Gezondheidsverklaring gaat voorlopig nog via het oude systeem. Het CBR verwacht dat het eind 2018 helemaal overgestapt is op de nieuwe vragenlijsten, het nieuwe systeem en de nieuwe formulieren en werkwijzen.

Onduidelijkheid in vragen
In januari heeft het CBR de vragen in de Gezondheidsverklaring vernieuwd voor de groep rijbewijsaanvragers A,B(E) en T. Dit moet leiden tot een betere verwijzing voor een medische beoordeling. Na invoering ontving het CBR opmerkingen over enkele vragen die tot misverstanden konden leiden. “Na onderzoek en overleg hebben we besloten vier vragen aan te passen. We gaan goed monitoren of de aanpassing ook daadwerkelijk leidt tot betere beantwoording.”
Op dit moment zijn de digitale vragenlijsten al wel vernieuwd, maar de papieren vraaglijsten nog niet. Die volgen later dit jaar. Om die reden verschillen de vragenlijsten.

Afhandeling
Voor de afhandeling van de Gezondheidsverklaringen via het nieuwe systeem is het CBR eerst begonnen met de verklaringen waarop alle vragen met ‘nee’ zijn beantwoord. Sinds kort kan het CBR in het nieuwe systeem ook de verklaringen behandelen waarin iemand één of meerdere keren ‘ja’ heeft geantwoord op een vraag over zijn gezondheid.
“Voordeel is dat je al na één werkdag in je inbox op het portaal mijncbr.nl kunt zien naar welke soort arts (keuringsarts/arbo-arts/specialist) je bent verwezen en daar vind je ook de formulieren die de arts kan invullen. Het aantal verklaringen dat we in het nieuwe systeem medisch kunnen afhandelen zal de komende tijd langzaam maar zeker toenemen.”

Kosten van psychiater
Alle leerlingen die te maken hebben met ADHD of een aanverwante stoornis, krijgen na invullen van hun Gezondheidsverklaring van het CBR een verwijzing naar een psychiater. Deze beoordeelt de ernst van de aandoening en geeft een advies over de rijgeschiktheid. Ook vraagt het CBR de leerlingen om een speciale rijtest te doen.
Om vertraging te voorkomen, adviseert het CBR deze leerlingen in een vroeg stadium van hun opleiding de Gezondheidsverklaring in te vullen. Ook raden ze aan vooraf goede afspraken te maken over de kosten van de psychiatrische keuring. “Als CBR hebben we geen zeggenschap over keuringskosten, dus het is raadzaam om hier vooraf duidelijkheid over te vragen en misschien ook de kosten van meerdere aanbieders te vergelijken.” De leerling kan zelf een psychiater kiezen uit de lijst erkende specialisten van het CBR.
Vanaf het derde kwartaal van dit jaar moet het voor keurend artsen en specialisten mogelijk worden om hun bevindingen digitaal te delen met het CBR. Dit heeft tot gevolg dat proces veel sneller verloopt. Dit zogeheten artsenportaal wordt stapsgewijs uitgebreid zodat het als informatiebron gaat dienen voor klanten met gegevens over welke artsen digitaal werken, de kosten en wachttijd per arts.

Rijbewijs A
Leerlingen die een rijbewijs in de categorie A aanvragen én een medische indicatie hebben, moeten veelal beoordeeld worden door een AA-examinator: een examinator die opgeleid is door DPR (Deskundige Praktisch Rijgeschikheid) en weet welke specifieke aandachtspunten gelden bij een aandoening.
Wanneer een kandidaat een besluit van geschiktheid heeft ontvangen en graag het A-rijbewijs wil gaan halen, dan is het raadzaam om op TOP internet te checken of het in dit geval gaat om een speciale AA-examinator. “Deze zijn niet altijd even snel beschikbaar als een ‘gewone’ examinator (zeker niet als het gaat om motorexamens), dus het is goed om dat te weten bij de planning”, laat het CBR weten.

Bron: Rijschoolpro.nl

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!