650 rijscholen definitief uitgeschreven bij CBR

Deel via

Maar liefst 650 rijscholen zijn uitgeschreven bij het CBR omdat ze de nieuwe inschrijvingsovereenkomst niet ondertekend hebben. Dat is 8 procent van het totaal aantal rijscholen in Nederland. Zij kunnen vanaf nu geen examens meer inplannen en moeten ruim driehonderd euro betalen wanneer zij weer opnieuw ingeschreven willen worden. De kans is echter groot dat dit nooit gaat gebeuren.

 

De nieuwe inschrijvingsovereenkomst met het CBR moest door rijscholen voor 1 augustus ondertekend worden teruggestuurd. De organisatie stuurde gedurende een half jaar herhaaldelijk berichten naar rijscholen zodat zij dit niet zouden vergeten, maar toch kwamen op de laatste dag nog tegen de 200 inschrijvingen op het laatste moment binnen.

 

Acht procent

 

Met het verzuim van 650 rijscholen krimpt de rijschoolbranche in van 8147 naar 7497 rijscholen. Wanneer al deze rijscholen de overeenkomst daadwerkelijk alsnog zouden verlengen, zou dat het CBR ruim twee ton aan inkomsten opleveren. Dat ziet het CBR echter niet gebeuren. “Wij denken dat er zeker veel rijscholen bij zitten die zich bewust hebben laten uitschrijven”, aldus woordvoerder Wim ten Buren.

 

Hij wijst daarbij op de analyse die het bureau maakte van de 650 rijscholen die de overeenkomst niet tekende. “90 procent van hen had in de afgelopen twaalf maanden minder dan vijftig examens”, zo licht hij toe. “30 procent van die groep heeft in het afgelopen jaar zelfs geen enkel examen afgenomen.”

 

Al met al bekijkt het CBR de uitslag positief. “We zagen in het weekeinde nog veel beweging, waardoor uiteindelijk 92 procent de overeenkomst netjes heeft getekend.” De rest is inmiddels uitgeschreven bij het CBR, dat geen namen vrijgeeft van de uitgeschreven rijscholen vanwege het recht op privacy. Wel worden deze rijscholen verwijderd van rijschoolgegevens.nl. “In een aantal gevallen kunnen we dat nog niet meteen doen, omdat sommige rijscholen vóór 1 augustus examens hebben gereserveerd voor de periode van 1 augustus tot en met 31 oktober. Zoals eerder gemeld, nemen we deze examens nog gewoon af om de leerlingen niet te duperen. Maar onze verwachting is dat er dat niet veel zijn”, aldus woordvoerder Nathalie Dingeldein.

 

Sanering

 

Daardoor heeft de werkwijze voor het instemmen met de nieuwe inschrijvingsovereenkomst geleid tot een sanering in de branche. Het is waarschijnlijk dat van de ‘groep van 650′ een groot deel zichzelf niet opnieuw inschrijft. De kans is groot dat alleen de tien procent (65 rijscholen) die wél meer dan vijftig examens afnam in het afgelopen jaar, de overeenkomst daadwerkelijk is vergeten en nu het inschrijfgeld opnieuw moet betalen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!