Jongepier kenniscentrum

Een Engelstalige rijinstructeursopleiding in Nederland: Een visie voor de toekomst Waarom deze opleiding? In Nederland hebben we een tekort aan rijinstructeurs. Tegelijkertijd groeit de anderstalige

Jongepier Opleidingen is op zoek naar een gedreven WRM praktijkdocent op ZZP-basis om ons team te versterken. Locatie: Nieuwgein Wat ga je doen? Het verzorgen

Hallo! Ik ben Ilse Lageman, docent bij Jongepier Opleidingen, gespecialiseerd in Onderwijskunde en WRM-bijscholingen. Sinds kort geef ik ook les in de Rijopleiding in Stappen

Waarom de RIS opleiding volgen? Wat verandert er binnenkort in het rijonderwijs en hoe beïnvloedt dat mij als rijinstructeur of rijschoolhouder? Binnenkort komen er nieuwe

In 2021 heeft de heer Roemer, op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), het advies ‘Van rijles naar rijonderwijs’ opgesteld. Dit advies

WRM Theorie Docent bij Jongepier Opleidingen Over Jongepier Opleidingen Al meer dan 43 jaar is Jongepier Opleidingen een begrip in de rijinstructeurswereld. Wij zijn gespecialiseerd

Meest gestelde vragen

De opleiding tot rijinstructeur bij Jongepier Opleidingen biedt verschillende opties afhankelijk van je voorkeur voor studietempo. De reguliere opleiding duurt ongeveer 6 maanden, exclusief de benodigde tijd voor de stage. Voor diegenen die sneller willen starten, is er een spoedopleiding die binnen 4 maanden afgerond kan worden, ook exclusief de stageperiode. Beide opleidingen omvatten theorie- en praktijklessen, persoonlijke begeleiding, en voorbereiding op de examens. De opleiding wordt afgesloten met een stage van 40 uur, essentieel voor het behalen van je diploma.

Na het voltooien van de benodigde examens heb je een jaar de tijd om deze stage van 40 uur te voltooien, met de mogelijkheid om zelf een stageplek te kiezen bij een van de samenwerkende rijscholen van Jongepier of een rijschool naar eigen keuze. Het wordt geadviseerd om maximaal 4 uur per dag stage te lopen om overbelasting te voorkomen en de kwaliteit van je leerervaring te optimaliseren, gezien de intensiteit en de hoeveelheid nieuwe indrukken die je tijdens een stagedag opdoet. Deze aanpak helpt om effectief leer- en ontwikkelingsvaardigheden als rijinstructeur te bevorderen.

De toelatingseisen tot de opleiding rijinstructeur heeft Jongepier op een rijtje gezet:

 • Geldig rijbewijs categorie B.
 • Nederlands schooldiploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de theoretische of gemengde leerweg of gelijkwaardig niveau.
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij aanvraag stage fase 3 per 01-01-2020. De VOG moet voldoen aan de punten 11, 21,22, 41, 53, 61, 63 en 84, bij je gemeente zijn deze eisen bekend.
 • Een geschiktheidstoets is mogelijk als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bijvoorbeeld als je wel je rijbewijs hebt, maar geen vooropleiding. Of als je niet zeker weet of jij wel rijinstructeur kunt worden. In zo’n geval kun je een geschiktheidstoets afleggen bij IBKI. Deze toets duurt 90 minuten en bestaat uit de onderdelen beroepscompetenties, taalvaardigheid en coachingsvaardigheid.
 • Ben je je diploma, certificaat of cijferlijst kwijt, of is het beschadigd? Dan kun je vaak een vervangend document aanvragen of downloaden bij DUO. Telefoonnummer DUO (050 – 599 77 78). Zie voor meer informatie (https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp)
 • Heb je een buitenlands diploma dan ben je verplicht dit te laten waarderen.

Ja, Jongepier Opleidingen biedt actieve ondersteuning bij het vinden van een geschikte werkplek na het afronden van de opleiding tot rijinstructeur. Ze bieden hun cursisten zelfs een baangarantie, wat de overgang naar een professionele carrière als rijinstructeur vergemakkelijkt.

Jongepier Opleidingen biedt verschillende opleidingspakketten aan toekomstige rijinstructeurs, elk met een unieke benadering qua duur, intensiteit en methodiek.

 1. Reguliere Opleiding: Dit pakket is bedoeld voor deelnemers die streven naar een gebalanceerde aanpak tussen tijd en grondigheid. De lessen worden tweewekelijks gegeven, waardoor dit traject ongeveer zes maanden duurt, exclusief de tijd voor de stage. Deze optie wordt aanbevolen voor degenen die fulltime (32-40 uur per week) werken, aangezien het een haalbaar tempo biedt dat goed te combineren is met een fulltime baan.

 2. Spoedopleiding: Deze intensievere optie is ideaal voor deelnemers die minder dan 32 uur per week werken en snel aan de slag willen als rijinstructeur. De spoedopleiding omvat wekelijkse lessen, zowel overdag als ‘s avonds, en vereist 15-20 uur lesvoorbereiding per week, wat een substantiële tijdsinvestering vraagt. Dit traject is ontworpen om binnen vier maanden te voltooien.

Beide pakketten zijn volledig gericht op het klaarstomen van deelnemers voor het beroep van rijinstructeur, inclusief theorie- en praktijklessen, examenbegeleiding en een afsluitende stage. Het kiezen van het juiste pakket dat past bij persoonlijke en professionele verplichtingen kan de kans op succes in de opleiding verhogen en zorgen voor een effectieve ontwikkeling van benodigde vaardigheden zonder overbelasting.

 
Jongepier Opleidingen biedt inderdaad financiële ondersteuningsmogelijkheden en flexibele betalingsregelingen aan voor hun opleidingen. Ze stellen cursisten in staat om de kosten van hun opleiding te spreiden over meerdere termijnen, wat het financieel toegankelijker maakt voor diegenen die niet in staat zijn het volledige bedrag ineens te voldoen. Deze regelingen zijn ontworpen om aan te sluiten bij verschillende financiële situaties, waardoor meer mensen de kans krijgen om zich te kwalificeren als rijinstructeur zonder directe financiële druk​.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het salaris van een rijinstructeur in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie en werkstructuur. In 2024 varieert het gemiddelde bruto maandsalaris tussen €2.557 en €2.712. rijinstructeurs in loondienst. ZZP-rijinstructeurs hanteren uurtarieven van €30 tot €45, terwijl franchisenemers en rijschoolhouders inkomsten hebben die variëren op basis van contractvoorwaarden of uurtarieven van rond de €55, wat kan resulteren in ongeveer €4.850 per maand bij 40 lesuren per week. Voor meer details, kun je de website van Jongepier bezoeken: Jongepier Salaris van een Rijinstructeur.

Jongepier Opleidingen, met een hoofdvestiging in Hoofddorp, biedt een breed scala aan opleidingen voor rijinstructeurs, waaronder gespecialiseerde trainingen voor auto’s, motoren, vrachtwagens en andere voertuigcategorieën. Deze opleidingen staan bekend om hun hoge kwaliteit, persoonlijke begeleiding, en een slagingspercentage dat succes verzekert. De meeste opleidingen worden gegeven op onze hoofdlocatie te Hoofddorp.

Tot 28 juni is deze locatie gevestigd aan de Daalmeerstraat 13, 2131 HD, Hoofddorp. Daarna verhuist de hoofdvestiging naar Westerdreef 7, 2151 CD, Nieuw-Vennep.

Daarnaast wordt de opleiding voor rijinstructeur auto ook verzorgd in Amersfoort en vanaf september 2024 in Rotterdam. Voor meer informatie over onze opleidingen en specifieke programma’s, bezoek de website van Jongepier Opleidingen: Jongepier Opleidingen.

Bij de opleiding tot rijinstructeur auto van Jongepier Verkeersopleidingen heb je verschillende opties wat betreft de frequentie van de lessen, afhankelijk van de gekozen opleidingsvorm:

 1. Reguliere opleiding: Deze opleiding omvat lessen die eens per twee weken worden gegeven. De totale duur van deze opleiding is ongeveer 6 maanden, exclusief de tijd nodig voor de stage. Er wordt van je verwacht dat je wekelijks tussen de 8 en 10 uur aan lesvoorbereiding besteedt.

 2. Spoedopleiding: Voor wie sneller door de opleiding heen wil, is er de spoedopleiding waarbij je elke week zowel een dag- als een avondopleiding volgt. Deze intensievere route is ontworpen om binnen 4 maanden afgerond te worden, exclusief de stageperiode. Voor deze opleiding is een wekelijkse lesvoorbereiding van 15 tot 20 uur nodig.

Beide opleidingsvormen bieden een combinatie van theorie- en praktijklessen, persoonlijke begeleiding en een gestructureerd lesplan om je optimaal voor te bereiden op je carrière als rijinstructeur.

Voor meer details over de opleiding en om je in te schrijven, kun je de website van Jongepier Opleidingen bezoeken.

De kosten voor de opleiding tot rijinstructeur bij Jongepier variëren afhankelijk van het type opleiding dat je kiest:

 1. Reguliere Opleiding tot Rijinstructeur: De totale kosten voor deze opleiding zijn tijdelijk gereduceerd naar €3,250,-. Dit is een all-in prijs die normaal €3,747,- zou zijn. Bij deze prijs zijn inbegrepen de opleidingskosten, lesmateriaal, examenbegeleiding voor fase 1 en 2, en gebruik van het lesvoertuig. Er is een mogelijkheid tot gespreide betaling: €500,- bij inschrijving gevolgd door acht maandtermijnen van €349,-.

 2. Spoedopleiding: De kosten voor de spoedopleiding zijn gelijk aan de reguliere opleiding, ook €3,250,- met dezelfde betalingsstructuur als de reguliere opleiding.

Daarnaast zijn de examenkosten voor de IBKI-examens niet inbegrepen in de bovengenoemde prijzen. Deze kosten bedragen €1,215,-.

Voor meer gedetailleerde informatie over de kosten en wat elke opleidingsoptie omvat, kun je het beste direct contact opnemen met Jongepier Opleidingen of hun website bezoeken. Hier is de link voor meer informatie: Kosten Opleiding Rijinstructeur bij Jongepier.

Als je van plan bent om rijinstructeur te worden en je bent je schooldiploma kwijt, dan is er een oplossing. Voor de inschrijving is een schooldiploma vereist op minimaal het niveau van VMBO-GL of TL (voorheen MAVO), of een gelijkwaardig buitenlands diploma dat in het Nederlands vertaald en gewaardeerd is.

Mocht je je diploma niet meer kunnen vinden, dan kun je een vervangend document aanvragen bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Op hun website bieden ze een optie om dit document op te vragen. Voor meer informatie en om het vervangend document aan te vragen, bezoek je de volgende pagina: Diploma kwijt – DUO.

Om rijinstructeur te worden, is normaal gesproken een schooldiploma op minimaal VMBO-GL of TL (voorheen MAVO) niveau vereist. Als je dit diploma niet hebt, biedt Jongepier Opleidingen een alternatieve route via een geschiktheidstest. Deze test, een beroepscompetentietest, wordt afgenomen door het exameninstituut IBKI en kost €158,-. De test evalueert of je over de essentiële competenties beschikt om als rijinstructeur te functioneren, zoals geduld, sociale vaardigheden en flexibiliteit.

Als je slaagt voor deze test, word je toegelaten tot de opleiding tot rijinstructeur. Voor meer informatie of om de geschiktheidstest aan te vragen, kun je contact opnemen met de klantenservice van Jongepier Opleidingen via 085-4859600. Dit biedt een kans om toch een loopbaan als rijinstructeur na te streven, zelfs zonder traditioneel schooldiploma.

Je kunt geen vrijstelling aanvragen voor de WRM-examens bij IBKI als je rijinstructeur wilt worden. Alle kandidaten moeten dezelfde examens afleggen, ongeacht eerdere ervaringen of opleidingen. Dit zorgt ervoor dat alle rijinstructeurs aan dezelfde kwalitatieve eisen voldoen en competent zijn in hun vakgebied. Meer informatie over de WRM-examens en de vereisten kun je vinden op de IBKI website en WRMpas FAQ.

Bij de start van je opleiding ontvang je al het benodigde lesmateriaal en de inloggegevens voor de digitale leeromgeving op de eerste studiedag. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit en actualiteit van het lesmateriaal, en daarom streven we ernaar dit altijd up-to-date te houden. Om deze reden is het niet mogelijk om het studiemateriaal voorafgaand aan de start van de opleiding te verstrekken.

Heb je verdere vragen die hier niet beantwoord zijn?

Neem gerust contact op via [email protected] of bel ons op 085-4859600 voor meer informatie.

Cursisten beoordelen onze opleidingen op Google met 4,7 van 5 ★★★★★

Meest gestelde vragen?

Studiegids aanvragen

Wil je graag meer informatie ontvangen over onze opleidingen tot rijinstructeur? Vraag dan hier onze gratis studiegids aan!

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!