Aantal rijexamens fors in de lift

Deel via

Het CBR heeft voor het tweede jaar op rij fors meer praktijkexamens afgenomen. In het eerste halfjaar van 2017 piekte het aantal examens tot ruim 340.000. Dat zijn er ruim 27.000 meer dan twee jaar geleden.

Vorig jaar nam het CBR al 60 nieuwe examinatoren aan. Dit jaar komen daar nog eens 60 bij. Het CBR stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de examens en dus ook aan de examinatoren. Na een intensieve selectieprocedure kan een nieuwe examinator pas na een opleiding van 3 maanden (voor examinator auto-examen) of 9 maanden (voor examinator beroepsexamens) aan de slag. Daarnaast werken onze examinatoren nog steeds over.

De alsmaar aantrekkende economie stuwt de vraag naar examens onverminderd op. Dat geldt niet alleen voor auto, motor en bromfiets, maar ook voor voertuigen van beroepschauffeurs.

Dankzij de genomen maatregelen wordt de reserveringstermijn voor herexamen auto (5 weken) in het merendeel van de locaties gehaald. Maar de vraag naar rijexamens blijft zo hoog, dat de termijnen (7 weken) voor de overige praktijkexamens in de meeste plaatsen worden overschreden.

Het eerste rijexamen kun je twintig weken tevoren al reserveren. Dit betekent dat opleider en kandidaat samen de rijopleiding en dit examen op elkaar kunnen afstemmen. Voor een herexamen ligt dat anders. Daarom deelt het CBR de roosters zo in, dat je een herexamen voor de auto zo veel mogelijk binnen 5 weken kunt doen.

Naast de aantrekkende economie spelen ook andere factoren een rol. Zo steeg de vraag naar examens voor taxichauffeur sterk door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers. Daarnaast valt het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs veel hoger uit dan mocht worden verwacht op basis van het aantal trekkercertificaten in het verleden. En tot slot zien we dat steeds meer kandidaten voor het auto-examen (de grootste groep) gebruik maken van de mogelijkheid om al op 17-jarige leeftijd examen te doen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!