Actie gevraagd! Het tekort aan rijinstructeurs raakt een kritiek punt!

Deel via

Het tekort aan rijinstructeurs in Nederland is momenteel zo acuut dat we kunnen spreken van een regelrechte crisis. Uit onderzoek van IBKI (het exameninstituut voor Rijinstructeurs) blijkt dat 20% van de vrachtwageninstructeurs al de pensioenleeftijd heeft bereikt. Tegelijkertijd is het aantal gekwalificeerde instructeurs de afgelopen vijf jaar stelselmatig met gemiddeld 25 per jaar afgenomen.

 

 

Het probleem strekt zich uit over de gehele rijschoolsector. Of het nu gaat om de opleiding voor het rijden met auto’s, motoren, bussen of vrachtwagens, overal is sprake van een tekort aan instructeurs. De situatie zal waarschijnlijk nog nijpender worden aangezien we te maken hebben met een krapper wordende arbeidsmarkt. Bovendien zal vanaf 2027 een golf van 600.000 tot 700.000 werkenden met pensioen gaan, wat de druk op de sector nog verder opvoert.

Tegelijkertijd zien we dat de logistieke sector kampt met een schreeuwend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het aantal Nederlanders met een vrachtwagenrijbewijs neemt gestaag af, wat in de toekomst tot een serieus probleem kan leiden.

Daarnaast blijkt uit recente cijfers dat er in de eerste helft van 2023 een recordaantal van 11.056 nieuwe motoren is verkocht, een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit aantal is het hoogste in 15 jaar. Dit betekent dat er ook op dit vlak een toenemende vraag naar instructeurs is.

Deze situatie schreeuwt om actie en investering in de opleiding van nieuwe rijinstructeurs. Jongepier Verkeersopleidingen speelt hier al op in door nieuw talent op te leiden, maar dat is lang niet genoeg. De hele sector moet gezamenlijk optrekken om deze crisis het hoofd te bieden.

Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. Een van de mogelijke oplossingen is het creëren van aantrekkelijke opleidingsmogelijkheden en carrièreperspectieven voor potentiële instructeurs. Bovendien moeten we de sector innoveren en flexibel maken zodat we ook in tijden van economische onzekerheid weerbaar blijven.

Het is essentieel dat we dit groeiende probleem niet alleen als een crisis zien, maar ook als een kans om samen te werken en de rijschoolsector te versterken. Met de juiste inspanningen kunnen we ervoor zorgen dat deze sector een veilige en succesvolle toekomst tegemoet gaat. Het is nu tijd voor actie. Laten we samenwerken en een sterke, veerkrachtige rijschoolsector creëren die bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!