In de periode van 1 november 2015 tot en met 31 maart 2016 is de winterbandenregeling weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Waar moeten rijschoolhouders rekening mee houden in deze periode?
De speciale regeling voor winterbanden is in de winter van 2013/2014 ingevoerd als aanvulling op de uitstelregeling. Deze maatregel is voortgekomen uit overleg tussen het CBR en brancheverenigingen Bovag Rijscholen, FAM en VRB. Met winterbanden hoeven minder examens uitgesteld te worden tijdens winterse omstandigheden. Winterbanden bieden namelijk meer grip op een besneeuwd wegdek.
Wie beslist?
De examinatoren nemen samen de beslissing om een examen op zomerbanden uit te stellen. Is er slechts één examinator op een examenlocatie aanwezig, dan ligt de beslissingsbevoegdheid bij hem. Zodra de aanwezige examinatoren concluderen dat er weer een valide examen op zomerbanden kan worden afgenomen, worden deze examens hervat.
Wat betekent dit?
Een rijexamen op zomerbanden kan in deze periode niet gratis worden ingehaald als dat examen vanwege winters weer wordt afgelast. Er geldt wel een uitzondering: als op hetzelfde moment ook een examen op winterbanden wordt uitgesteld, volgt wel een gratis inhaalexamen.
Het examineren op winterbanden geldt in de komende winterperiode ook weer voor de rijexamens in de categorie BE (auto met aanhangwagen). De trekkende auto moet dan over de vereiste winterbanden beschikken. Voor de aanhangwagen geldt deze verplichting echter niet.
Welke banden zijn wel goed?
Tijdens de hiervoor genoemde winterperiode moet een examenauto vier winterbanden bevatten met daarop de letters M en S en het symbool van een sneeuwvlokje. Vierseizoenenbanden met deze merktekens zijn ook toegestaan. Het profiel van al deze banden moet minimaal 4 millimeter zijn.