App moet schadeformulier auto compleet gaan vervangen

Deel via

De MobielSchadeMelden-app moet het Europees schadeformulier binnen een paar jaar compleet vervangen. Automobilisten die schade rijden, hebben geregeld moeite om alle gegevens van het Europees schadeformulier goed in te vullen. De app die is ontwikkeld door de politie samen met het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA moet deze ongemakken wegnemen én de ongevalsregistratie een impuls geven.

 

Een op de drie autobezitters stelt na een schade dat ze het formulier gebruiksonvriendelijk vindt. Eenzelfde percentage stelt dat het ingevulde formulier niet goed leesbaar is, zo blijkt uit onderzoek. De ondervraagde schaderijders die niet in staat waren om alle gegevens op het schadeformulier in te vullen, leggen de oorzaak vooral bij de ongemakken van het formulier.

 

Zo begreep een op de drie niet alle instructies op het formulier, had vijftien procent van de ondervraagden op het ongevalsmoment niet de juiste papieren bij zich en bij nogmaals vijftien procent ontbraken gegevens van de tegenpartij. De mobiele applicatie moet dit ondervangen.

 

Ook fietsers en voetgangers

 

De nieuwe versie van de MobielSchadeMelden-app die het Verbond van Verzekeraars, de Politie en verkeerskundig itc-bureau VIA samen lanceren, maakt het voor gebruikers eenvoudiger en sneller om schade te melden. Daarnaast is het met de lancering van de nieuwe versie mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren. Zo kunnen nu ook fietsers en voetgangers schade melden en kan er melding worden gemaakt als er gewonden zijn (letselschade).

 

Het Verbond van Verzekeraars, de Politie en VIA hebben – samen met andere belangengroepen – de ambitie uitgesproken om alle ongevallen altijd volledig en correct geregistreerd te krijgen, waaronder ook schade bij fietsers en voetgangers. “Door alle ongevallen altijd in kaart te brengen, kunnen hulpdiensten en overheden – van beleid tot wegbeheer – een slag slaan om het aantal verkeersdoden en –gewonden verder terug te brengen”, stelt de politie. “De succesvolle Nederlandse aanpak van verkeersveiligheid komt namelijk in gevaar als goede ongevalscijfers uitblijven.”

 

STAR

 

Het Verbond, de Politie en VIA zijn de initiatiefnemers van het STAR-project (Smart Traffic Accident Reporting) dat een einde moet maken aan de onderregistratie van ongevallen. De lancering van de vernieuwde MobielSchadeMelden-app maakt hiervan onderdeel uit. Partijen die ook deel uitmaken van STAR zijn Rijkswaterstaat, het Interprovinciaal Overleg, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, VeiligheidNL, Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, Fietsersbond, TeamAlert, Blijf Veilig Mobiel, Unie van Waterschappen en Veilig Verkeer Nederland.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!