CBR neemt bijna anderhalf miljoen examens af in 2018

Deel via

Voor het vierde jaar op rij nam het CBR meer examens af dan in het jaar daarvoor. In 2018 waren dat bijna anderhalf miljoen examens. Bij de beroepsexamens zag het CBR een stijging van 9% bij de praktijkexamens t.o.v. het jaar daarvoor.

Vooral de examens voor vrachtauto (15.943), bus (2.683), vrachtauto/bus met aanhangwagen (11.810) T-rijbewijs (5.009) zitten nog steeds sterk in de lift. Ook het aantal examens voor motor (+5,7% 38.146) en bromfiets (+10, % 34.904) nam toe. Het aantal examens voor de personenauto stabiliseerde, er werden 404.498 examens afgenomen, terwijl het aantal tussentijdse toetsen met 3% steeg naar bijna 96.000.

Klaar voor lentepiek bij rijexamens

Kandidaten hadden tot in het najaar van 2018 in enkele plaatsen nog te maken met langere reserveringstermijnen. Sindsdien haalt het CBR de reserveringstermijnen weer voor de autopraktijkexamens, zowel landelijk als in elk van de 54 praktijkexamencentra. Dit betekent dat de eerste examens binnen 7 weken gereserveerd kunnen worden en de herexamens binnen 5 weken, zoals we wekelijks publiceren op onze website.

Het CBR heeft veel nieuwe examinatoren aangetrokken en overgewerkt. Hierdoor is het CBR klaar voor de traditionele lentepiek. In het tweede kwartaal verwacht het CBR dat landelijk de reserveringstermijnen gehaald worden. Plaatselijk zijn wél overschrijdingen mogelijk, vooral in de Randstad. De lentepiek ontstaat elk jaar door een grotere vraag naar examens. Vooral de belangstelling voor het motorrijbewijs neemt toe na de eerste voorjaarszon. Tegelijkertijd zijn er minder werkdagen in de periode rond Pasen en Pinksteren.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!