CBR verwacht grote drukte bij rijexamens in 2017!

Deel via

Ook in 2017 zal de drukte bij de rijexamens zich voortzetten volgens het CBR. Er worden daarom volop examinatoren geworven. Het is de bedoeling om er dit jaar 64 nieuwelingen bij te krijgen. Ondertussen is de helft hiervan al in dienst getreden. Voor volgend jaar is het CBR op zoek naar hetzelfde aantal nieuwe examinatoren.

rijexamen

Grote vraag

Door de populariteit van 2toDrive en de aantrekkende economie, heeft het CBR dit jaar maar liefst 10.000 praktijkexamens meer af te nemen dan op basis van het prognosemodel te verwachten viel. Naast de werving van nieuwe examinatoren wordt er, door de grote vraag naar examens, dan ook veel extra gewerkt door de examinatoren.

Ook neemt het aantal twintigplussers toe die hun auto-rijopleiding niet langer uit willen stellen door de positieve economische ontwikkelingen. Het percentage 17-jarigen dat praktijkexamen personenauto doet, stijgt daarnaast van 25,7% in 2015 naar zo’n 26,4% in 2016. Het aantal beroepsexamens stijgt waarschijnlijk met 15 tot 20% ten opzichte van de begroting van 2016.

Reserveringstermijn

Sinds maart wordt op verschillende plekken de maximale reserveringstermijn van zeven weken overschreden. Er wordt daarbij gekeken naar de huidige week tot de eerste week met nog minimaal 5% beschikbare examenplekken. Het kan dan ook voorkomen dat er op de korte termijn nog een paar open examenplekken beschikbaar zijn.

De reserveringstermijnen zijn per examencentrum voor iedereen te vinden op de website van het CBR. De termijnen worden uitgedrukt in weekgemiddelden om het beeld zo betrouwbaar mogelijk te maken. De website kan je als rijinstructeur helpen om aan leerlingen uit te leggen waarom het reserveren van het examen zo lang duurt.

Een rijschoolhouder ziet bij het maken van een reservering meer informatie zoals de reserveringstermijn van dat moment. Afhankelijk van vraag en aanbod schommelen deze reserveringstermijnen. Het CBR houdt deze beweging goed in de gaten en zet waar mogelijk extra capaciteit in op drukke momenten. De drukte bij een examencentrum kan opgevangen worden door examinatoren van centra over te laten komen waar het op dat moment rustiger is.

Advies CBR

Het CBR adviseert om met het reserveren van een examen niet te wachten tot een kandidaat rijvaardig is. Ze raden aan om al snel te reserveren (dit kan al twintig weken van te voren) om opleiding en examen vervolgens naadloos op elkaar af te stemmen. De kandidaat hoeft hierdoor in feite niet te wachten op het examen.

https://www.cbr.nl/cbrinfo.pp?newsid=1209&key=

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!