CDA wil omgaan met hulpdiensten aan rijexamen toevoegen

Deel via

De omgang met ambulances op de weg moet onderdeel worden van het rijexamen. Daarvoor pleit CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Volgens de politicus gebeuren er veel te veel ongelukken met hulpdiensten dan nodig omdat automobilisten geen idee hebben hoe ze moeten handelen.

Het Kamerlid deed de uitspraken tegenover de camera van EditieNL. “Het belangrijkste is dat we de regels veranderen. Als we in het RVV opnemen dat automobilisten naar buiten toe moeten gaan, dan kun je dat leren als je een rijbewijs haalt. Maar je moet natuurlijk ook een voorlichtingscampagne beginnen.”

 

Ongevallen

 

In de afgelopen vier jaar hebben er tweehonderd ongevallen plaatsgevonden met voorrangsvoertuigen zoals ambulances en brandweerauto’s. Daarbij vielen 6 doden en maar liefst 155 gewonden. Dat is veel te veel, zo vindt Bruins Slot. “Dat aantal kan en moet naar beneden.”

 

Ambulancebestuurder Neal Snaterse herkent de onwetendheid en zelfs de lichte paniek die bestuurders vaak uitstralen. “Ik zeg niet dat ze gelijk allemaal in de stress schieten, maar we zien wel heel veel hele vreemde reacties omdat mensen gewoon niet weten wat ze moeten doen als wij met spoed naderen.”

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!