De gewijzigde Wet Rijonderricht Motorrijtuigen zal op zijn vroegst op 1 januari 2020 worden ingevoerd

Deel via

Er wordt binnen de branche al gespeculeerd over de mogelijke datum van invoering. Het ministerie gaat uit van – op z’n vroegst – 1 januari 2020 waarop de gewijzigde WRM kan worden ingevoerd, maar de kans dat het later wordt is groot. Het is volgens woordvoerder Ivar Noordenbos nog te vroeg om aan te geven wat dit precies gaat betekenen op het gebied van de bijscholing en of er een overgangsfase komt. “IBKI zal de branche hierover informeren.”

Veranderingen in praktijkbegeleiding

De wijziging houdt onder andere in dat de bijscholing en de bijbehorende sanctie gaat veranderen. Rijinstructeurs raken hun bevoegdheid niet meer kwijt na het zakken voor de praktijkbegeleiding. In plaats daarvan moeten zij bijscholing volgen over onderwerpen waarop ze gezakt zijn. Na zes maanden gaan ze op voor een herkansing. Zakken ze opnieuw, dan gaan ze weer na zes maanden in de herkansing. Dit traject wordt herhaald totdat ze slagen voor de praktijkbegeleiding. Hun bevoegdheid blijft in de tussentijd geldig.

Verder wordt het aantal praktijkbegeleidingen teruggebracht van twee naar één per vijf jaar. Het meenemen van een echte rijbewijsleerling bij de praktijkbegeleiding wordt verplicht.

Er zal een nieuwe invulling komen van de praktijkbegeleiding, ‘waarin de behoeften van de rijinstructeurs centraal staan, de dagelijkse praktijk goed wordt gewaarborgd en er geen sprake is van voorspelbare examens’.

Aan de theoretische bijscholing veranderd voorlopig niets. Iedere instructeur zal 3 dagen bijscholing moeten doen om de bevoegdheidspas geldig te houden.

Verklaring Omtrent Gedrag

Ook wordt een Verklaring Omtrent Gedrag voor rijinstructeurs ingevoerd. Op het moment dat iemand rijinstructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen, moet hij of zij een VOG kunnen overleggen.

Er komt ook een nieuwe eis voor toekomstige rijinstructeurs: zij moeten minstens vijf jaar in bezit zijn van rijbewijs B.

 

Bron: Rijschoolpro.nl

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!