Een automobilist die deelneemt aan het alcoholslotprogramma vanwege rijden onder invloed, mag daarnaast niet ook nog strafrechtelijk voor datzelfde feit worden vervolgd. Een alcoholslot én vervolging kan immers worden gezien als een dubbele bestraffing en dat mag wettelijk gezien niet. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Automobilisten die eerder zowel een alcoholslotprogramma kregen opgelegd als strafrechtelijk werden vervolgd wegens hetzelfde incident, kunnen echter geen herziening van de veroordeling vragen, zo werd benadrukt.
Deelname aan het alcoholslotprogramma wordt opgelegd aan bestuurders die bij controle een hoger alcoholgehalte in de adem of het bloed hebben dan toegestaan is. Met de inbouw van het alcoholslot gaat 4 tot 5.000 euro gemoeid en het gebeurt op kosten van de automobilist. Deze moet het oude rijbewijs inleveren en krijgt een nieuw gecodeerd rijbewijs, waarmee twee jaar lang alleen in een auto met een alcoholslot gereden kan worden. Het alternatief is vijf jaar lang geen voertuig meer besturen waar een rijbewijs voor nodig is, met uitzondering van een bromfiets en brommobiel.
CBR
Het alcoholslotprogramma is een bestuurlijke maatregel die door het CBR wordt opgelegd. Hieraan komt geen rechter te pas. Rijden onder invloed is daarnaast een strafbaar feit. Personen die aan het alcoholslotprogramma deelnamen, konden voorheen dan ook strafrechtelijk worden gestraft en de rijbevoegdheid kon worden beperkt. Maar met de uitspraak van de Hoge Raad komt daar een eind aan.
Volgens de Hoge Raad riekt het te veel naar tweemaal voor hetzelfde feit bestraft worden, omdat het alcoholslotprogramma in zwaarte gelijk is aan een strafrechtelijke vervolging. “Wettelijk is bepaald dat twee maal straffen voor hetzelfde feit niet mag. Daarom kan iemand die al moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd.”
Alcoholslot
Vorig jaar werd door het gerechtshof in Den Haag al geoordeeld dat een automobilist niet meer voor de rechter hoeft te komen voor rijden onder invloed als hij voor diezelfde fout op last van het CBR al een alcoholslot heeft laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie was het met de uitspraak niet eens en stapte vervolgens naar de Hoge Raad. Volgens het OM is de ervaring van het alcoholslotprogramma als straf iets anders dan dat het juridisch als strafrechtelijke sanctie kan worden gezien. Maar de Hoge Raad oordeelde dinsdag anders.
Personen die in het verleden zowel met een alcoholslot rondreden als een straf via de rechter opgelegd kregen wegens eenzelfde feit, kunnen echter niet om herziening van de veroordeling vragen, zo is door de Hoge Raad bepaald. De uitspraak geldt dus niet met terugwerkende kracht, maar is vanaf dinsdag van kracht.
Uitspraak
Woensdag doet ook de Raad van State uitspraak met betrekking tot het alcoholslotprogramma. Het gaat er in die zaak voornamelijk om of het alcoholslotprogramma mocht worden opgelegd. Het CBR houdt sinds eind 2014 nieuwe zaken en lopende bezwaarzaken voor het alcoholslotprogramma aan, in afwachting van de uitspraak van de Raad van State.
Bron: Verkeerspro.