Flink meer mensen haalden in 2022 hun autorijbewijs

Deel via

In Nederland hebben afgelopen jaar veel meer mensen hun autorijbewijs gehaald dan in 2021. De groei kwam in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor uit op ruim 22 procent, zo blijkt uit jaarcijfers van het CBR.

Haalden in 2022  in totaal 223.034 mensen hun autorijbewijs, in 2021 waren dit er 181.552 en het jaar ervoor 163.927. De dip in de eerdere jaren verklaart het CBR door de coronamaatregelen, waardoor zowel examens als rijlessen een tijd stillagen. De cijfers zijn nu weer vergelijkbaar met de periode van vóór corona. Zo haalden in 2019 ruim 219.000 mensen hun autorijbewijs.

Het CBR nam vorig jaar ruim een miljoen theorie-examens af, deels ook om de achterstand weg te werken die was ontstaan vanwege de coronamaatregelen. Die achterstand is weggewerkt, maar bij de praktijkexamens zal het nog wel even duren, verwacht het CBR.

“Voor de theorie-examens, die worden afgenomen in zalen, konden we onze locaties extra openstellen”, aldus een woordvoerder van het CBR. “Praktijkexamens echter worden één op één afgenomen. Door overwerk, doorwerkende gepensioneerden en ook het opleiden van nieuwe examinatoren creëren we extra mogelijkheden. Daarnaast worden collega’s uit rustigere regio’s ingezet in gebieden, vooral de Randstad, waar de reserveringstermijnen langer zijn.”

De grootste leeftijdsgroep die vorig jaar het autorijbewijs haalde, waren de 18-jarigen, in totaal 62.243.

Motor- en bromfietsrijbewijzen

Ook het aantal motor- en bromfietsrijbewijzen is iets toegenomen. In 2022 haalden 33.751 mensen een motorrijbewijs en 36.423 een bromfietsrijbewijs. Die toename komt niet alleen omdat de coronamaatregelen zijn afgeschaft, denkt het CBR. “Dit heeft waarschijnlijk te maken met mensen die het openbaar vervoer wilden vermijden. Maar de aantallen zijn gering, dus van echt grote plussen is geen sprake”, aldus de woordvoerder.

 

Bron: Rijschoolpro

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!