Grootste brokkenpiloten zijn jong en wonen in Zuid-Holland

Deel via

Automobilisten tot en met 30 jaar veroorzaken verreweg de meeste ongevallen waar schade uit voortkomt. Jongeren tot en met 25 zijn de grootste brokkenpiloten met 25 procent meer schadelijke ongevallen dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van Generali Nederland naar het aantal autoschades in 2015. Daaruit blijkt verder dat bestuurders in de noordelijke provincies relatief weinig schade rijden en in Zuid-Holland het meeste.

 

Het onderzoek is gebaseerd op klanten met een WA autoverzekering bij Generali Nederland, die in 2015 een schade hebben gemeld. het gaat hier om schuldschades, dus schades waarbij de verzekerde zelf schuldig was. Er is geen rekening gehouden met zaken zoals het gebruik van de auto (kilometerverbruik en wie in de auto rijdt), waar de schade heeft plaatsgevonden, hoeveel inwoners een provincie heeft en de drukte op de weg en de dichtheid van het wegennetwerk.

 

Vaker schade jongeren

 

Jongeren veroorzaken veruit de meeste autoschades, zo blijkt het het onderzoek. Ruim een kwart meer dan gemiddeld. Ook bestuurders tussen de 26 en 30 jaar veroorzaken nog tien procent meer schadelijke ongevallen dan gemiddeld. Daarnaast zijn gepensioneerden (66+) vaak betrokken bij een schadelijk ongeval. De leeftijdsgroep tussen de 56 en 65 is het veiligste; zij zijn 14 procent minder vaak de oorzaak van een autoschade.

 

In de vergelijking tussen provincies komt het Noorden van het land er erg goed uit. Friesland kent veruit het minste aantal autoschades. Friezen rijden 24 procent minder schade dan het landelijk gemiddelde. Ook in Groningen (20%) en Drenthe (19%) lijkt er voorzichtiger gereden te worden dan elders. Brabant en Utrecht doen het allebei vrij slecht met 8 procent meer schadelijke ongevallen, en Zuid-Holland spant de kroon met liefst 13 procent meer schadegevallen dan gemiddeld.

 

Citroën veiligst

 

Citroën, Suzuki en Seat zijn de automerken waarmee de minste schade wordt gereden. Wel vijftien tot twintig procent minder dan gemiddeld. Mazda, Mitsubishi en Volvo rijden gemiddeld de meeste schades, waar Generali de vergelijking heeft getrokkken over de twintig meest verkochte automerken in Nederland.

 

Overigens lijkt ook de leeftijd van de auto invloed te kunnen hebben op de schadekans. Met nieuwe auto’s zijn bestuurders ogenschijnlijk een stuk zuiniger, want de eerste twee jaar worden liefst 46 procent minder schades gereden met de auto dan daarna. Auto’s ouder dan tien jaar zijn het vaakst betrokken bij een ongeval met schade tot gevolg.

 

Top 5 automerken met minste schades (volgens het onderzoek):

 

Citroën

Suzuki

Seat

Toyota

Hyundai

Top 5 automerken met meeste schades (volgens het onderzoek):

 

Mazda

Mitsubishi

Volvo

Ford

Volkswagen

Top 5 provincies met minste autoschades (volgens het onderzoek)

 

Friesland

Groningen

Drenthe

Zeeland

Limburg

 

Top 5 provincies met meeste autoschades (volgens het onderzoek)

 

Zuid-Holland

Noord-Brabant

Utrecht

Noord-Holland

Flevoland

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!