IBKI faciliteert aanvraag VOG en is ook nog goedkoper

Deel via

Voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hoefteen instructeur niet naar het gemeentehuis want IBKI gaat dit faciliteren. IBKI brengt hier geen extra kosten voor in rekening. Elke VOG-aanvraag wordt behandeld door Justis – onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt per post gestuurd aan de instructeur die het op zijn beurt aan IBKI kan opsturen. Enig geduld is wel belangrijk, want het kan zomaar een paar weken duren voordat de VOG (langs deze weg kost deze 33,85 euro, 7 euro minder dan een VOG die bij een gemeente wordt aangevraagd) wordt afgegeven, helemaal wanneer er een nader onderzoek volgt.

Dit schrijft IBKI in een recente nieuwsbrief. De verplichte VOG voor rijinstructeurs laat nog zeker een jaar op zich wachten omdat dit waarschijnlijk wordt meegenomen in de nieuwe WRM. De VOG-verplichting betekent dat mensen die rijinstructeur willen worden of willen blijven een VOG moeten overleggen. Mensen die rijinstructeur willen worden, moeten vóór het boeken van het eerste examen een VOG opsturen. De VOG wordt hiermee een toelatingseis tot de examens. Rijinstructeurs die hun lesbevoegdheid willen verlengen, moeten voor het einde van hun bevoegdheid een nieuwe VOG opsturen. Een VOG mag nooit ouder zijn dan 6 maanden.

Screeningsprofiel
Voor rijinstructeurs zal naar verwachting hetzelfde screeningsprofiel worden gehanteerd als voor examinatoren van het CBR:
– Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen.
– Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan.
– Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc.).
– Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen en (63) (Rijdend) vervoer waarbij personen worden vervoerd.
– Belast zijn met de zorg voor minderjarigen.

Dat betekent dat Justis op basis van dit screeningsprofiel nagaat of de betrokkene op één van deze aspecten is veroordeeld. Zo niet, dan wordt een VOG afgegeven.

 

Bron: rij-instructie.nl

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!