IBKI publiceert tarieven examens WRM-T

Deel via

Het IBKI heeft de tarieven vrijgegeven voor het WRM-T examen dat vanaf 1 juli afgelegd kan worden. Instructeurs die na die datum willen worden bevoegd tot het geven van rijles voor landbouw- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) zijn voor de drie verschillende theorie-examens in fase 1 en 2 ieder 118 euro kwijt. Het praktijkexamen in fase 1b gaat 257 euro kosten, terwijl de stagebeoordeling in fase 3 oploopt tot 447 euro.

Vanaf 1 juli is het in ons land niet meer mogelijk om een trekkercertificaat te behalen, maar moet een examen worden afgelegd voor een zogenaamd T-rijbewijs. Rijinstructeurs en docenten van Agrarische Opleidings Centra (AOC), die momenteel de rijlessen voor deze voertuigen verzorgen, moeten afhankelijk van hun huidige scholing een, twee of drie van de examenfases doorlopen.

Theorie en praktijk

De drie theorie-examens bevinden zich in fase 1 en 2, bestaande uit theorie van de verkeerstaak (1a), lesvoorbereiding (2a) en lesuitvoering en beoordelen (2b). De examens worden op de computer afgenomen op vier van de vijf IBKI-examencentra: Nieuwegein, Zwolle, Zaandam en Dordrecht. Deze examens vinden plaats in groepen van maximaal twaalf personen op vier tijdstippen.

Het praktijkrit-examen (1b) voor het beproeven van de eigen rijvaardigheid van de kandidaat vindt plaats op de openbare weg op een trekker met aanhangwagen. IBKI neemt deze examens of op een goedgekeurde en vastgestelde route.

Stagefase

De wijze van beoordeling in de stagefase van de examinering is grotendeels gelijk aan die van overige WRM-stagebeoordelingen. Kandidaten mogen hiervoor zelf de locatie bepalen binnen de standaard-vereisten. De eis voor de stagementor om minimaal drie jaar het WRM-certificaat van stage in het bezit te hebben, geldt de eerste vier jaar na 1 juli 2015 niet voor WRM-T zoals bij A, B, C en D.

Alleen door het CBR als examenvoertuig goedgekeurde voertuigen worden door het IBKI toegelaten tot het WRM-T examen. Wanneer de stagebeoordeling plaatsvindt op een oefenterrein, wordt er een proefles gegeven aan een echte rijbewijsleerling op een trekker met aanhanger. Wanneer het een verkeersles is op de openbare weg, wordt gebruikgemaakt van een trekker zonder aanhanger met de mentor als pseudo-leerling.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!