Jongepier: ‘Een positieve draai geven aan startdocument’

Deel via

Jongepier: ‘Een positieve draai geven aan startdocument’ | VerkeersPro

Toekomstige rijinstructeurs zouden beter voorbereid moeten worden op het vak van rijinstructeur, vindt Simon Jongepier van Jongepier Verkeersopleidingen Nederland. Het startdocument van de brancheverenigingen in aanloop naar de nieuwe Wet Rijonderricht Motorrijtuigen gaf voor hem de doorslag een nieuwe opleiding te lanceren. “Ik wil een positieve draai aan deze discussie geven”, zegt Jongepier.

Rijinstructeur worden

De nieuwe cursus die Jongepier aanbiedt, de ‘WRM Masterclass Module’, moet de toekomstige rijinstructeur zo veel mogelijk voorbereiden op het vak van rijinstructeur en het ondernemerschap. De opleiding bestaat uit zes avonden, van 18.30 tot 22.00 uur, en is geschikt voor zowel rijschoolhouder als de instructeur in loondienst.

Startdocument

Het idee om een nieuwe opleiding te beginnen, leeft al langere tijd bij Simon Jongepier. “Nog voordat het verhaal rond het startdocument speelde”, zegt Jongepier. “Er is al een aantal keer geprobeerd in de WRM vast te leggen dat toekomstige rijinstructeurs meer praktijkervaring op moet doen in de opleiding, bijvoorbeeld met een geheel andere opzet van de opleiding en een stage van honderd uur, waardoor je veel beter bent voorbereid op het vak van rijinstructeur. Dit kwam uiteindelijk niet van de grond.”

Toch merkte hij dat er in de branche behoefte is aan meer praktijkkennis. “Op de Lesauto Testdag sprak ik verschillende FAM-leden, waar dit verhaal ook weer naar boven kwam. Bovendien werkten de brancheverenigingen op dat moment aan een startdocument. Toen vonden we dat ik er dan maar eens een klap op moest geven. Er wordt door een aantal mensen geschopt tegen het verhaal van de brancheverenigingen. Wij willen er juist een positieve draai aan geven.”

WRM Masterclass

Rijinstructeurs leren bij Jongepier over planning, krijgen computervaardigheden mee en leren om te gaan met TOP Internet, het reserveringssysteem van het CBR. Ook worden ze bijgepraat over de doelgroep en marktontwikkelingen van dit moment. Daarnaast gaat de opleiding in op zaken als klantcontact, sociale vaardigheden en het geven van presentaties. Rijinstructeurs komen meer te weten over nieuwe wet- en regelgeving en er is aandacht voor boekhouding en het maken van offertes en facturen. Ook krijgen de cursisten tips over het gebruik van social media. Verder komen er praktijksituaties aan bod zoals de stuur- en remingreep.

De eerste avond van de WRM Masterclass vindt plaats op 29 november, van 18.30 tot 22.00 uur. De opleiding loopt tot en met eind februari. Voor degene die bij Jongepier al een opleiding volgt tot rijinstructeur, is de module gratis en een onderdeel van de standaard B-opleiding. Anderen betalen 595 euro.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!