Jongeren positief over wachttijd bij rijscholen, onderzoek van TeamAlert onthult

Deel via

In een recent onderzoek door TeamAlert is gebleken dat jongeren over het algemeen positief zijn over de wachttijden bij hun rijschool, ondanks de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebracht voor rijopleidingen. Hieronder verkennen we de kernbevindingen van dit onderzoek en bieden we inzicht in hoe rijscholen kunnen verbeteren om jonge bestuurders beter voor te bereiden op hun rijexamen.

Algemene tevredenheid

Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een eerste rijles ongeveer 3,81 weken is, met 35% van de jongeren die binnen een week kon beginnen met lessen. Over het algemeen waarderen jongeren de wachttijd bij hun rijschool positief, met een gemiddelde beoordeling van 4,2 op een schaal van 5. Dit suggereert dat rijscholen effectief communiceren over en rekening houden met de wachttijden, met name bij het plannen van praktijkexamens.

Voorbereiding op het praktijkexamen

Het onderzoek toont aan dat 73% van de jongeren zich goed geïnformeerd voelde over de aanvraagprocedure van het praktijkexamen. Echter, jongeren die hun examen pas na meerdere pogingen haalden, gaven aan minder goed voorbereid te zijn. Onder deze groep waren er die niet goed begrepen wat er van hen werd verwacht tijdens het examen, of die onzeker waren en onvoldoende ervaring hadden opgebouwd, met name op de snelweg.

Impact van de coronacrisis

De coronacrisis heeft een significante impact gehad op rijlessen en examens, waarbij veel lessen werden afgelast en examens werden uitgesteld. Dit leidde tot frustratie onder jongeren over de verlengde wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ondanks deze uitdagingen waren jongeren toch tevreden over hoe hun rijscholen de praktijkexamenaanvragen afhandelden tijdens de pandemie.

Aanbevelingen voor verbetering

TeamAlert heeft enkele aanbevelingen voorgesteld om de voorbereiding op het praktijkexamen te verbeteren. Eén suggestie is om samen met jongeren te onderzoeken wat zij nodig hebben om zich adequaat voor te bereiden op het praktijkexamen. Verder wordt aanbevolen om jonge, onervaren bestuurders een ‘gevarenherkenningstraining Blikveld’ te laten volgen. Deze training heeft bewezen effectief te zijn in het verbeteren van het kijkgedrag en de gevarenherkenning van jonge bestuurders.

Conclusie

Het onderzoek onderstreept het belang van goede communicatie en voorbereiding door rijscholen om jongeren succesvol door hun rijopleiding te loodsen. Met gerichte verbeteringen en door voort te bouwen op de positieve bevindingen kunnen rijscholen hun dienstverlening verder optimaliseren, wat uiteindelijk zal bijdragen aan hogere slagingspercentages en meer vertrouwen bij jonge bestuurders.

Download hier het rapport.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Boek een gratis adviesgesprek!