Meer rijinstructeurs zakken voor praktijkbegeleiding!

Deel via

IBKI heeft op verzoek van de Centrale examencommissie WRM een overzicht 2011- 2016 gemaakt van de aantallen deelnemers en slagingspercentages van de verplichte WRM-praktijkbegeleiding (praktische bijscholing).

De cijfers van de reguliere WRM-examens kunt u vinden op de IBKI-website. Deze cijfers worden overigens per kwartaal vernieuwd, zodat steeds de cijfers van de laatste 12 maanden beschikbaar zijn.

In onderstaande tabellen kunt u zien wat de slagingspercentages zijn voor PB1, PB2 en PB3. Bij de slagingspercentages van de eerste praktijkbegeleiding ziet u een dalende trend, dit is goed verklaarbaar. In 2011 en 2012 telde de PB1 namelijk meteen mee voor het verlengen van de instructiebevoegdheid. Dit zorgde ervoor dat kandidaten vaak beter voorbereid naar de begeleiding toekwamen. In de jaren daarna zagen de rijinstructeurs de eerste praktijkbegeleiding vaak als tussentijdse toets en werd vaak gewacht op de specifieke adviezen van de examinatoren. Deze werden dan verwerkt in de tweede praktijkbegeleiding.

 

De daling die u kunt zien in 2016 van de PB3 is niet het laatste cijfer van een trend. Het is lastig hiervoor een verklaring te vinden. Wat in elk geval duidelijk is, is dat een ingestudeerd toneelstukje met een standaardlesplan niet goed werkt. IBKI beoordeelt altijd een op de leerling toegespitste les, waarbij de dagelijkse beroepspraktijk aan de orde komt. Uit reacties van rijinstructeurs tijdens “IBKI on Tour” blijkt echter dat veel opleiders nog vasthouden aan het trainen van een heel uitgewerkt lesplan.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!