Ministerie past regels alcoholslotprogramma aan

Deel via

Vooruitlopend op een definitieve regeling past minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de regels voor het alcoholslotprogramma op korte termijn al aan. Dat heeft ze de Tweede Kamer deze week laten weten. Nieuwe overtreders moeten voortaan een gedragscursus volgen of een onderzoek ondergaan. Ook kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden.

De koerswijziging is een gevolg van recente uitspraken van de Raad van State en de Hoge Raad over het alcoholslotprogramma. De Raad van State stelde vast dat het programma in de praktijk leidt tot rechtsongelijkheid omdat de gevolgen voor de ene bestuurder veel ingrijpender zijn dan voor de ander. De Hoge Raad oordeelde dat een automobilist die te veel gedronken heeft, niet dubbel gestraft mag worden met een alcoholslotprogramma en strafrechtelijke vervolging. Het CBR mag bestuurders die te veel alcohol gedronken hebben daarom geen alcoholslotprogramma meer opleggen.

 

Gevolgen

 

Schulz van Haegen is samen met haar collega van het ministerie van Justitie en Veiligheid bezig met het voorbereiden van een nieuwe, definitieve regeling voor het alcoholslotprogramma. Ze verwacht de Tweede Kamer voor de zomer te kunnen laten weten hoe die regeling eruit gaat zien. Door de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State is ze genoodzaakt om op korte termijn aanpassingen te doen.

 

De uitspraken hebben als gevolg dat de ongeveer 11.500 onherroepelijk opgelegde alcoholslotprogramma’s niet meer herzien kunnen worden. Deze bestuurders moeten het opgelegde programma dus blijven volgen, anders raken ze hun rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

 

Alternatieve sanctie

 

Voor de naar schatting 2.300 gevallen waarover het CBR nog geen beslissing heeft genomen over eventueel opleggen van een alcoholslotprogramma, moet een andere maatregel worden opgelegd. Dat geldt ook voor nieuwe zaken, zo’n 3.500 per jaar. Omdat het alcoholslotprogramma niet meer mag, krijgen ze een alternatieve sanctie: verplicht een cursus alcohol en verkeer volgen of een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Ook kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden.

 

Zo’n 500 bestuurders hebben al een alcoholslotprogramma opgelegd gekregen, maar is het besluit daarover nog niet onherroepelijk. In die gevallen moet het besluit worden teruggedraaid. Een deel van hen volgde het programma al of had dat al afgerond. Zij krijgen de kosten voor het alcoholslotprogramma terug

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!