Motorrijden in de mist: 4 tips voor rijschoolleerlingen

Deel via

Bij de verkeersinformatie is er de afgelopen weken veel voor gewaarschuwd: mist. Omdat er veel vragen zijn onder motorrijders over wat ze het beste kunnen doen bij slecht zicht, geeft de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) een aantal tips die ook handig kunnen zijn voor rijschoolhouders om mee te geven aan hun leerlingen.

1 Vizier schoonhouden

Een van de grootste belemmeringen bij het rijden in de mist, zijn de kleine druppels water op het vizier. De druppels zijn zo klein, dat ze moeilijk weglopen. De KNMV adviseert motorrijders daarom het vizier zo goed mogelijk schoon te houden, het liefste gewoon met een sopje en geen speciale middelen.

Ook wordt een bril met gele glazen of een geel vizier aangeraden. “Dankzij die gele glazen worden vage contouren scherper, zijn strepen op de weg beter te zien en heb je minder last van de felle verlichting van andere weggebruikers.

2 Controleer je verlichting

Elke motorrijder weet dat het verstandig is om vlak voor vertrek even je motor na te lopen, maar als het mistig is, is zichtbaarheid nog belangrijker. Check daarom je dagrijlicht, knipperlicht en remlicht, is het advies.

3 Houd voldoende afstand

Voldoende afstand houden klinkt vanzelfsprekend; je hebt immers meer tijd om af te remmen en niet op je voorligger te botsen. Maar een flinke afstand houden is ook belangrijk voor de weggebruikers achter je: wanneer je zelf minder hard hoeft te remmen, heeft je achterligger ook meer tijd om te stoppen.

4 Houd weerbericht in de gaten

Wanneer er echt dichte mist wordt voorspeld, zouden motorrijders zich moeten afvragen of ze wel de weg op willen gaan met de motorfiets. “Misschien gaat het een beetje tegen je aard in, maar soms is het verstandiger om in een auto of trein te stappen. Echt waar.”

https://www.verkeerspro.nl/rijschool/2016/12/21/motorrijden-in-de-mist-4-tips-voor-rijschoolleerlingen/

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!