Nieuwe speed pedelec vanaf 1 januari gezien als bromfiets!

Deel via

Door Europese regels worden nieuwe speed pedelecs vanaf 1 januari 2017 gezien als bromfiets. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bevestigd. Voor de bestuurders van deze snelle e-bikes gelden dan dezelfde regels als voor bromfietsbestuurders. Zo moeten ze een bromfietskentekenplaat achterop hebben en een goedgekeurde helm dragen. 

fiets

Speed pedelecs worden nu nog gezien als een snorfiets, waarvoor een maximum snelheid 25 kilometer per uur geldt. De snelle fietsen mogen vanaf 1 januari buiten de bebouwde kom maximaal 45 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad maximaal 30 kilometer per uur. Als er geen bromfietspad is, rijden speed pedelecs op de rijbaan.

Ook moet de bestuurder een goedgekeurde helm dragen. Dat kunnen bromfietshelmen zijn of helmen die speciaal ontwikkeld zijn voor de speed pedelecs. Die worden naar verwachting binnenkort geïntroduceerd. Verder moet de bestuurder minimaal een AM rijbewijs hebben.

Bromfietskenteken

Nieuwe speed pedelecs krijgen vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken. Wie al een speed pedelec heeft, heeft tot 1 juli 2017 de tijd om te zorgen voor een dergelijke kentekenplaat. De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Voor de eigenaren van de speed pedelecs is dit kosteloos.

Voor elektrische fietsen, die een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur hebben, gelden dezelfde regels als voor fietsen.

Speed pedelecs in Nederland

Eind 2013 verscheen de speed pedelec in het Nederlandse straatbeeld. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor woon-werkverkeer. In november 2015 stonden er 5.672 speed pedelecs geregistreerd in Nederland, blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Goedkoop is deze speciale fiets niet: de kosten van zo’n snelle e-bike liggen grofweg tussen de 2.000 en 4.000 euro.

https://www.verkeerspro.nl/rijschool/2016/11/17/speed-pedelec-vanaf-1-januari-gezien-als-bromfiets/

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!