Nieuwe technologie vraagt om nieuwe rijopleiding en nieuw examen

Deel via

De komst van technische ondersteuning en, in een iets later stadium, de zelfsturende auto leidt ertoe dat het examen en dus ook de rijopleiding moeten worden aangepast. Wellicht moet zelfs iedereen die al over een rijbewijs beschikt opnieuw een soort examen – of een opfriscursus – doen. Vervolgens moet iedere automobilist verplicht periodiek worden bijgeschoold.

Dit adviseert de European Transport Safety Council (ETSC) in het rapport ‘Prioritising the Safety Potential of Automated Driving in Europe’. De ETSC is een adviesbureau dat binnen de EU uiterst serieus wordt genomen en zowel de EU als alle lidstaten afzonderlijk van adviezen voorziet (het is, zeg maar, de SWOV van de EU).

Vooral de komst van steeds meer technologie die de rijtaken ondersteunt en met als ultieme horizon de komst van de zelfsturende auto leidt ertoe dat de examens moeten worden aangepast. Wat de ETSC betreft moet nieuwe technologie onderdeel en hoe hiermee om te gaan deel uitmaken van het examen aangezien dit van wezenlijke invloed is op het besturen van een auto. Dit betekent automatisch ook dat de rijopleiding moet worden aangepast.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!