Nieuwe wetgeving in 2025: Strengere regels voor ZZP’ers

Deel via

Wat betekent de nieuwe wet “Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden” voor zzp’ers?

Op zoek naar duidelijkheid en eerlijkheid binnen de arbeidsmarkt heeft demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken een nieuwe wet gepresenteerd, de “Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden”. Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken en de criteria voor het onderscheiden van zelfstandigen en werknemers duidelijker te maken. Maar wat houdt deze wet precies in, en wat betekent dit voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)?

 

Wat houdt de wet in?

De wet introduceert strengere regels om te bepalen of iemand echt zelfstandig ondernemer is. De Belastingdienst zal bij deze beoordeling letten op verschillende criteria:

  • Gezagsverhouding: Kan de opdrachtgever instructies geven over hoe het werk uitgevoerd moet worden?
  • Eigen risico en rekening: Werkt de zzp’er met eigen apparatuur en is hij/zij zelf verantwoordelijk voor (verplichte) bijscholing?
  • Inbedding binnen de organisatie: Worden de werkzaamheden van de zzp’er als een integraal onderdeel van de organisatie beschouwd?

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet is het rechtsvermoeden. Dit houdt in dat als een zzp’er minder verdient dan een bepaald uurtarief, momenteel vastgesteld op afgerond € 33 exc. BTW. De weergevende moet bewijzen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

 

Impact op de rijschoolbranche

Hoewel er sectoren zijn, zoals de zorgsector, die deels uitgezonderd zijn van deze nieuwe wetgeving, zal de rijschoolbranche wel met de nieuwe regels te maken krijgen. Rijinstructeurs die als zzp’er werken, zullen moeten aantonen dat ze daadwerkelijk zelfstandig ondernemer zijn en niet in een gezagsverhouding werken met hun opdrachtgever.

 

Mogelijke gevolgen

De invoering van deze wet zal verschillende gevolgen hebben voor zowel rijschoolhouders als zzp-instructeurs:

Strengere controle: Werkrelaties zullen nauwkeurig moeten worden herzien om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Administratieve last: Er zal meer administratie nodig zijn om aan te tonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

Aanpassing van tarieven: Mogelijk zullen minimumtarieven worden gehanteerd om te voorkomen dat zzp’ers onder het gestelde uurtarief vallen en daarmee als schijnzelfstandigen worden aangemerkt.

 

Voorbereiding op de toekomst

Rijschoolhouders en zzp’ers in deze sector zullen zich goed moeten voorbereiden op de nieuwe wetgeving, die naar verwachting in 2025 van kracht wordt.

Het is raadzaam om de huidige arbeidsrelaties onder de loep te nemen en eventueel juridisch advies in te winnen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Voor meer details over de wetgeving en de specifieke regels, is het nuttig om de officiële publicaties en updates van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken te volgen. Blijf geïnformeerd en wanneer je dit zelf niet helemaal kunt beoordelen schakel de hulp in van je administratiekantoor of accountant. Sluit je aan bij een branchevereniging waarvan je weet dat ze hulp kunnen bieden op dit gebied.

Zorg dat je klaar bent voor de veranderingen die deze wet met zich mee zal brengen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!