Rijles nemen wordt nog meer wachten! Rijscholen overvol en rijinstructeurs tekort!

Deel via

Wie een autorijbewijs wil halen, stuit al op lange wachttijden bij het CBR. Nu is er een nieuw probleem: de rijscholen zitten tjokvol. ,,Er is meteen ruimte voor honderd nieuwe rijinstructeurs.’’

De weg naar het rijbewijs wás al lang. Door corona liep de wachttijd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen voor het praktijkexamen op tot 22 weken. Doordat de zeshonderd rijexaminatoren veel overuren draaiden, is dat inmiddels gedaald tot dertien weken. Wie een herexamen boekt, moet zes weken wachten.

Maar bij de lessen zelf treedt nu ook vertraging op. De rijschoolbranche kan de aanhoudende grote stroom leerlingen nauwelijks aan. Er is een ‘extreem groot tekort’ aan rijinstructeurs en door de wachttijden bij het CBR stokt de doorstroming.

De nood is zo hoog dat inmiddels 84 procent van de rijinstructeurs veel meer leerlingen heeft dan veertig, het optimale aantal om iedereen gemiddeld twee uur les per week te kunnen geven.

Wie er eenmaal tussenkomt en examen wil doen, ziet zich vervolgens geconfronteerd met de wachtlijsten bij het CBR. Veel mensen stoppen in afwachting van het examen dan even met lessen. Niet iedereen is in dat geval nog examenwaardig. ,,Dat werkt ook negatief voor de rijschoolbranche als geheel: een leerling kan de indruk krijgen dat hem geld uit de zak wordt geklopt als blijkt dat hij of zij weer meer lessen nodig heeft om succesvol te kunnen afrijden.’’ Gemiddeld zijn er tien lessen nodig gedurende de wachttijd. Dat kost dan 550 – 600 euro.

Het ziet er niet naar uit dat de wachttijdproblemen heel snel voorbij zullen zijn. Gevolg is dat de gemotiveerde cursist extreem lang moet wachten tot er examen kan worden gedaan.

Bij kandidaten is geld besparen meestal de achterliggende gedachte, maar goedkoop is vaak duurkoop. Als je te weinig rijlessen hebt gehad en je zakt, ben je uiteindelijk meer geld kwijt. Vandaar ons advies aan de kandidaten: zoek een goede rijschool uit met een hoog slagingspercentage en kom goed voorbereid naar het examen, zodat je in één keer slaagt.’’

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!