Sanctie praktijkbegeleiding gaat eraf maar wanneer?

Deel via

Een meerderheid in de Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het verdwijnen van de sanctie op de praktijkbegeleiding. Straks zullen rijinstructeurs hun bevoegdheid niet meer verliezen wanneer zij zakken voor hun vijfjaarlijkse examen. In plaats daarvan moeten zij bijscholing volgen en gaan ze na zes maanden op voor een herkansing. Hun bevoegdheid blijft in de tussentijd geldig.

Dinsdag werd er in de Tweede Kamer gestemd over het amendement dat is ingediend door leden van CDA, PVV, D66 en SP. Het amendement is een toevoeging op het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Het wetsvoorstel zelf is eveneens aangenomen, inclusief diverse bijbehorende moties en amendementen.

De nieuwe WRM gaat waarschijnlijk in op 1 januari 2020 volgens IBKI! Tot die tijd veranderd er nog niets.

 

Nieuw in de WRM

Het aannemen van het wetsvoorstel houdt verder in dat een VOG voor rijinstructeurs kan worden ingevoerd. Het aantal praktijkbegeleidingen gaat van twee naar één per vijf jaar. Bovendien wordt het meenemen van een echte leerling bij de praktijkbegeleiding verplicht. Verder zijn er meerdere moties en amendementen aangenomen:

  • 5 jaar rijervaring

Aangenomen om een nieuwe eis in te voeren voor toekomstige rijinstructeurs. Zij moeten minstens vijf jaar in bezit zijn van rijbewijs B.

  • Invulling praktijkbegeleiding

Nieuwe invulling van de praktijkbegeleiding waarin de behoeften van de rijinstructeurs centraal staan, de dagelijkse praktijk goed wordt gewaarborgd en er geen sprake is van voorspelbare examens’.

  • Theoretische bijscholing

Verder ging de Kamer akkoord met een motie om verplichte onderdelen aan te wijzen voor de theoretische bijscholing.

  • Spookrijscholen

Een motie waarbij ‘spookrijscholen’ worden aangepakt. Het doel om rijschoolhouders die meerdere inschrijvingen hebben bij het CBR, een manier waarop ze hun slagingspercentage hoog kunnen houden. Het CBR maakte overigens afgelopen zomer al bekend hier onderzoek naar te doen.

  • Rijscholenregister

Het onderzoeken voor een rijscholenregister. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor deze motie.

  • WRM-pas controleren

Een gemakkelijke te bedenken voor leerlingen om de WRM-pas te controleren, ‘zoals het verplicht stellen van een pasfoto van de houder van het certificaat’. Ook deze motie is aangenomen.

 

Bron: https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/12/04/sanctie-op-praktijkbegeleiding-rijinstructeurs-verdwijnt/

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!