Schultz beweegt geen millimeter; branche moet nu hopen op Tweede Kamer

Deel via

Minister Schultz van Infrastructuur & Milieu beweegt geen millimeter: er worden geen extra eisen gesteld aan rijscholen in Nederland. Aanvullende eisen passen namelijk niet in het regeringsbeleid om geen enkele eis aan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te stellen. Voor de rijscholensector rest nu weinig anders dan hopen dat ze wordt teruggefloten door een meerderheid in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld bij de behandeling van de nieuwe WRM binnenkort. Maar die kans is uiterst klein, want de VVD, de partij van Schultz, zwijgt in alle talen over deze materie en er is niet veel kans dat coalitiegenoot PvdA de minister hiervoor pootje zal lichten.

Dit blijkt uit de antwoorden van de verkeersminister op vragen die de SP heeft gesteld over berichtgeving dat er nu ook handel zou zijn in vaste examenroutes. Onder andere de website Altijdgeslaagd.nl adverteert hiermee, maar hier is niets van waar, zegt de minister. “Er zijn geen vaste praktijkexamenroutes en slagen voor het praktijkexamen wordt bepaald door het omgaan met verkeerssituaties, niet om het al dan niet kennen van een route”, antwoordt ze de SP. Wat de onfrisse praktijken van Altijdgeslaagd.nl betreft: volgens Schultz heeft het CBR het contract met deze rijschool opgezegd en dus kan het bedrijf geen examens meer afnemen. Volgens haar moet dit afdoende zijn, maar inmiddels adverteert Altijdgeslaagd.nl nog steeds met de 100 procent slagingsgarantie en sinds kort dus ook met voorgekookte examenroutes.

Voor de SP is alle commotie aanleiding om te pleiten voor strengere regels voor ondernemers in de rijscholensector en ook de brancheorganisaties BOVAG, VRB en FAM willen dit. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt de minister. Aan MBK-bedrijven worden per definitie geen eisen gesteld – de markt moet zijn werking doen – en dus ook niet aan rijscholen.

Opvallend: de minister verschuilt zich in haar antwoorden ook achter Rijscholenkiezer.nl Ze stelt dat ze geld beschikbaar heeft gesteld om deze onafhankelijke rijscholenvinder op te zetten. Eind vorige maand werd echter bekend dat de subsidie voor Rijscholenkiezer.nl ten onrechte is uitgekeerd, zo heeft de rechter bepaald. Het is niet bekend of het ministerie tegen de uitspraak in beroep gaat.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!