Topdrukte in de rijschoolbranche na de lockdown!!

Deel via

CBR: aantal in te halen examens loopt op tot ruim 600.000!!

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opgelopen tot meer dan 600.000. Het CBR breekt momenteel het hoofd over hoe de achterstand kan worden ingelopen.

Het gaat mogelijk jaren duren voordat de achterstanden die het CBR nu oploopt door de lockdown zijn ingehaald. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief gaat samen met de maandrapportage van januari van het CBR.

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. 

Voorbereidingen tot nu toe

Sinds het begin van de tweede lockdown op 15 december 202 is het CBR al druk bezig met het treffen van voorbereidingen om de achterstand vanaf de aanvankelijk geplande heropening op 20 januari zo spoedig mogelijk in te lopen met maximaal overwerk, extra openingstijden en openingsdagen en inhuur van extra medewerkers.

Nu de maatregelen langer duren, zijn de reeds gestarte voorbereidingen van het CBR onvoldoende. Het CBR heeft dan ook een Taskforce geformeerd met de opdracht een aanvullende set aan maatregelen te ontwikkelen.

Het CBR wil 100 nieuwe examinatoren werven en opleiden.

Niet alleen het CBR, ook rijscholen springen om nieuwe rijinstructeurs om de achterstand weg te lessen maar ook om alle nieuwe leerlingen te kunnen helpen.

Victor van Beekum van ANWB Rijopleiding en E&R Rijopleidingen:

Als wij 3 maart mogen gaan lessen zijn wij tot zeker oktober/november bezig alle bestaande leerlingen lessen in te laten halen en examen te laten doen. Het aannemen van nieuwe leerlingen daar hebben wij gewoonweg net als zoveel collega rijscholen geen plaats voor. Instructeurs zijn niet te krijgen op dit moment.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!