Vanaf april wordt de tussentijdse rijtoets tijdelijk geschrapt om de wachttijden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) terug te dringen. Dit besluit is genomen om de doorstroming van rijexamens te verbeteren. De maatregel, die maximaal een jaar zal duren, kreeg voldoende steun in een recent Kamerdebat.
De wachttijden bij het CBR zijn een bekend probleem, vooral sinds de coronacrisis waarin tienduizenden rijexamens niet konden doorgaan. Hoewel er al stappen zijn gezet om de achterstanden in te halen, blijft de wachttijd op sommige locaties oplopen tot wel 15 tot 20 weken, aldus minister Madlener in een brief aan de Tweede Kamer.
Door tijdelijk te stoppen met de tussentijdse toetsen verwacht het CBR naar schatting 75.000 extra praktijkexamenplekken vrij te maken. Een flinke stap richting kortere wachttijden.
Wat is een Tussentijdse toets?
De tussentijdse rijtoets is een proefexamen waarbij leerlingen alvast kunnen wennen aan de examensituatie. Een belangrijk voordeel is dat leerlingen bepaalde bijzondere verrichtingen, zoals parkeren, kunnen vrijstellen als deze tijdens de toets voldoende worden uitgevoerd. Deze toets wordt door veel instructeurs en leerlingen gewaardeerd als een nuttige voorbereiding op het echte praktijkexamen.
Kritiek en toekomstige herinvoering
Hoewel het schrappen van de tussentijdse toets een praktische oplossing lijkt voor de huidige situatie, benadrukken verschillende partijen dat het een noodzakelijke, maar jammerlijke maatregel is. VVD-Kamerlid Veltman noemde het “een hard gelag” en diende samen met NSC-Kamerlid Van Dijk een motie in om ervoor te zorgen dat de tussentoetsen uiterlijk 1 juli weer beschikbaar zijn op locaties waar de wachttijden voldoende zijn afgenomen.
Wat betekent dit voor rijinstructeurs?
Voor rijinstructeurs betekent dit een aanpassing in de manier waarop leerlingen worden voorbereid op hun praktijkexamen. Zonder tussentijdse toets zal de nadruk nog meer liggen op het oefenen van bijzondere verrichtingen en het creëren van voldoende zelfvertrouwen bij leerlingen. Het is belangrijk om leerlingen goed te informeren over deze verandering en hen waar mogelijk extra begeleiding te bieden.