Wisselmethode CBR-examenreserveringen op TOP aangepast

Deel via

De wisselmethode in het examenreserveringssysteem van het CBR op TOP internet is aangepast. Er kan niet meer gewisseld worden naar geëtaleerde capaciteit van een andere opleider binnen vijf weken tot de examendatum. Deze aanpassing is doorgevoerd omdat enkele opleiders oneigenlijk gebruik maakten van deze methode bij de praktijkexamens motor (A) en personenauto met aanhangwagen (BE).

De aanpassing is gedaan in samenspraak met de brancheverenigingen Bovag, FAM en VRB. Wisselen naar vrije capaciteit blijft voor rijscholen wel mogelijk, en geëtaleerde capaciteit blijft gewoon beschikbaar voor andere opleiders als het voor hen een nieuwe reservering betreft.

Oneerlijke concurrentiepositie

Volgens het CBR maakten opleiders op een dusdanige manier gebruik van het systeem, dat collega-opleiders werden benadeeld. In de oude situatie zette de een opleider kort voor een examentijdstip een examen terug in het systeem, nam hij daarover meteen contact op met de andere opleider en die wisselde vervolgens een examen dat hij kwijt wilde het het teruggezette examen. Daardoor ontstond leegloop en een oneerlijke concurrentiepositie, zo vond het CBR.

Daarom blijft wisselen naar vrije capaciteit mogelijk, maar niet als het gaat om de geëtaleerde capaciteit van een andere opleider binnen vijf weken van een examendatum. Als het voor andere opleiders een nieuwe reservering betreft, dan blijft deze capaciteit wel gewoon beschikbaar.

De aanpassing werd opgemerkt door een rijschoolhouder uit Delden. Hij was niet blij met de aanpassing. “Hiermee is de kans dat een geëtaleerd examen wordt opgevuld, aanzienlijk verkleind”, zo stelt hij. Het CBR geeft aan de betreffende rijscholen die de ‘wisseltruc’ toepasten hierop zijn aangesproken, maar dat in overleg met de brancheorganisaties nu ook is besloten om het systeem er op aan te passen.

Naam op oproepkaart

Een andere verandering die het CBR recentelijk heeft doorgevoerd is te vinden op de uitnodigingsbrief, oftewel de oproepkaart, voor een praktijkexamen. Hierop is voortaan de naam van de rijschool opgevoerd inclusief het rijschoolnummer.

 

Deze aanpassing is in lijn met de nieuwe inschrijvingsovereenkomst. Hierin is opgenomen dat de naam van de opleider die het examen heeft gereserveerd overeen moet komen met de naam op het examenvoertuig én de naam waaronder de opleider bij het CBR staat ingeschreven. De extra maatregel vergroot de controlemogelijkheden voor de kandidaten.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!