De Wet Rijonderricht Motorrijtuigen zal op zo’n vroegst in september worden behandeld door de Tweede Kamer. Dat betekent dat 1 januari 2019, de datum waarop brancheverenigingen hoopten dat de eerste wijzigingen zouden worden doorgevoerd, hoogstwaarschijnlijk opnieuw niet wordt gehaald.
Woensdagochtend besloot de commissie Infrastructuur en Waterstaat dat het onderwerp plenair aan bod moet komen. Dat debat zal niet voor het zomerreces plaatsvinden. Daarmee worden ook wijzigingen in de WRM opnieuw opgeschoven. Aangezien de invoering op 1 januari 2019 onwaarschijnlijk is, zal de eerstvolgende mogelijkheid 1 juli 2019 worden.
Tweede praktijkbegeleiding
Brancheverenigingen FAM, VRB en Bovag zijn al jaren in gesprek met het CBR, IBKI en het ministerie over het wijzigen van de WRM. Doel is de kwaliteit en professionaliteit van de branche te verbeteren. Omdat sommige aanpassingen relatief makkelijk zijn door te voeren, is er een verdeling gemaakt: één pakket aan maatregelen voor de korte termijn en één voor de langere termijn.
Voor de korte termijn stond onder meer de invoering van de VOG op het programma. Ook moet het aantal praktische bijscholingen op korte termijn worden teruggeschroefd. Rijinstructeurs hoeven dan elke vijf jaar niet twee maar één praktijkbegeleiding af te leggen. Het uitstellen van het WRM-debat heeft gevolgen voor instructeurs van wie de bevoegdheid verloopt voor 1 juli 2019. Zij moeten dus nog steeds een tweede praktijkbegeleiding afleggen.
Lange termijn
Voor andere onderwerpen uit de WRM is een wetswijziging nodig. Zoals strengere instroomeisen voor de opleiding tot rijinstructeur, het aantal stage-uren en de inhoud van de bijscholingen.
Bron: Verkeerspro.