Meest gestelde vragen

De opleiding tot rijinstructeur bij Jongepier Opleidingen biedt verschillende opties afhankelijk van je voorkeur voor studietempo. De reguliere opleiding duurt ongeveer 6 maanden, exclusief de benodigde tijd voor de stage. Voor diegenen die sneller willen starten, is er een spoedopleiding die binnen 4 maanden afgerond kan worden, ook exclusief de stageperiode. Beide opleidingen omvatten theorie- en praktijklessen, persoonlijke begeleiding, en voorbereiding op de examens. De opleiding wordt afgesloten met een stage van 40 uur, essentieel voor het behalen van je diploma.

Na het voltooien van de benodigde examens heb je een jaar de tijd om deze stage van 40 uur te voltooien, met de mogelijkheid om zelf een stageplek te kiezen bij een van de samenwerkende rijscholen van Jongepier of een rijschool naar eigen keuze. Het wordt geadviseerd om maximaal 4 uur per dag stage te lopen om overbelasting te voorkomen en de kwaliteit van je leerervaring te optimaliseren, gezien de intensiteit en de hoeveelheid nieuwe indrukken die je tijdens een stagedag opdoet. Deze aanpak helpt om effectief leer- en ontwikkelingsvaardigheden als rijinstructeur te bevorderen.

De toelatingseisen tot de opleiding rijinstructeur heeft Jongepier op een rijtje gezet:

 • Geldig rijbewijs categorie B.
 • Nederlands schooldiploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de theoretische of gemengde leerweg of gelijkwaardig niveau.
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij aanvraag stage fase 3 per 01-01-2020. De VOG moet voldoen aan de punten 11, 21,22, 41, 53, 61, 63 en 84, bij je gemeente zijn deze eisen bekend.
 • Een geschiktheidstoets is mogelijk als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bijvoorbeeld als je wel je rijbewijs hebt, maar geen vooropleiding. Of als je niet zeker weet of jij wel rijinstructeur kunt worden. In zo’n geval kun je een geschiktheidstoets afleggen bij IBKI. Deze toets duurt 90 minuten en bestaat uit de onderdelen beroepscompetenties, taalvaardigheid en coachingsvaardigheid.
 • Ben je je diploma, certificaat of cijferlijst kwijt, of is het beschadigd? Dan kun je vaak een vervangend document aanvragen of downloaden bij DUO. Telefoonnummer DUO (050 – 599 77 78). Zie voor meer informatie (https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp)
 • Heb je een buitenlands diploma dan ben je verplicht dit te laten waarderen.

Ja, je kunt zeker omscholen via Jongepier Opleidingen als je een uitkering ontvangt. Wij werken nauw samen met het UWV om werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden te ondersteunen bij hun omscholingstraject naar rijinstructeur. Hier zijn enkele belangrijke punten over hoe dit proces werkt:

 1. Samenwerking met het UWV: Jongepier Opleidingen heeft een scholingsovereenkomst met het UWV. Dit houdt in dat wij erkend zijn als opleider en onze omscholingstrajecten vaak volledig worden vergoed door het UWV. Hierdoor kun je zonder financiële zorgen aan je nieuwe carrière beginnen.

 2. Omscholingstraject: Ons omscholingstraject tot rijinstructeur is zorgvuldig ontworpen om jou alle benodigde vaardigheden en kennis bij te brengen. Het traject biedt een combinatie van theorie en praktijk, met ervaren instructeurs die je begeleiden tot je volledig gecertificeerd bent.

 3. Financiële Vergoeding: Als je een uitkering ontvangt vanwege ontslag, Wajong, WIA of ziekte, is de kans groot dat het UWV je opleiding volledig vergoedt. Dit maakt het voor veel mensen financieel haalbaar om een carrièreswitch te maken. Soms is er ook via de gemeente een gedeeltelijke financiering mogelijk.

 4. Begeleiding door Simon Jongepier: Simon Jongepier coördineert binnen Jongepier Opleidingen alle UWV-omscholingstrajecten. Hij staat klaar om je te helpen met alle administratieve en praktische aspecten van je opleiding. Simon zorgt ervoor dat je soepel door het traject gaat en na afronding direct aan de slag kunt.

 5. 100% Baangarantie: Na het succesvol afronden van de opleiding biedt Jongepier Opleidingen een 100% baangarantie. Dit betekent dat je verzekerd bent van een baan als rijinstructeur bij een rijschool in jouw buurt. Hierdoor kun je met vertrouwen je nieuwe carrière starten.

 6. Plan Nu Je Adviesgesprek: Wil je meer weten over de omscholing tot rijinstructeur en jouw mogelijkheden? We nodigen je uit voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek of dit traject bij je past en hoe wij je kunnen ondersteunen bij jouw carrièreswitch.

Ja, Jongepier Opleidingen biedt actieve ondersteuning bij het vinden van een geschikte werkplek na het afronden van de opleiding tot rijinstructeur. Ze bieden hun cursisten zelfs een baangarantie, wat de overgang naar een professionele carrière als rijinstructeur vergemakkelijkt.

Jongepier Opleidingen biedt verschillende opleidingspakketten aan toekomstige rijinstructeurs, elk met een unieke benadering qua duur, intensiteit en methodiek.

 1. Reguliere Opleiding: Dit pakket is bedoeld voor deelnemers die streven naar een gebalanceerde aanpak tussen tijd en grondigheid. De lessen worden tweewekelijks gegeven, waardoor dit traject ongeveer zes maanden duurt, exclusief de tijd voor de stage. Deze optie wordt aanbevolen voor degenen die fulltime (32-40 uur per week) werken, aangezien het een haalbaar tempo biedt dat goed te combineren is met een fulltime baan.

 2. Spoedopleiding: Deze intensievere optie is ideaal voor deelnemers die minder dan 32 uur per week werken en snel aan de slag willen als rijinstructeur. De spoedopleiding omvat wekelijkse lessen, zowel overdag als ‘s avonds, en vereist 15-20 uur lesvoorbereiding per week, wat een substantiële tijdsinvestering vraagt. Dit traject is ontworpen om binnen vier maanden te voltooien.

Beide pakketten zijn volledig gericht op het klaarstomen van deelnemers voor het beroep van rijinstructeur, inclusief theorie- en praktijklessen, examenbegeleiding en een afsluitende stage. Het kiezen van het juiste pakket dat past bij persoonlijke en professionele verplichtingen kan de kans op succes in de opleiding verhogen en zorgen voor een effectieve ontwikkeling van benodigde vaardigheden zonder overbelasting.

 
Jongepier Opleidingen biedt inderdaad financiële ondersteuningsmogelijkheden en flexibele betalingsregelingen aan voor hun opleidingen. Ze stellen cursisten in staat om de kosten van hun opleiding te spreiden over meerdere termijnen, wat het financieel toegankelijker maakt voor diegenen die niet in staat zijn het volledige bedrag ineens te voldoen. Deze regelingen zijn ontworpen om aan te sluiten bij verschillende financiële situaties, waardoor meer mensen de kans krijgen om zich te kwalificeren als rijinstructeur zonder directe financiële druk​.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het salaris van een rijinstructeur in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie en werkstructuur. In 2024 varieert het gemiddelde bruto maandsalaris tussen €2.557 en €2.712. rijinstructeurs in loondienst. ZZP-rijinstructeurs hanteren uurtarieven van €30 tot €45, terwijl franchisenemers en rijschoolhouders inkomsten hebben die variëren op basis van contractvoorwaarden of uurtarieven van rond de €55, wat kan resulteren in ongeveer €4.850 per maand bij 40 lesuren per week. Voor meer details, kun je de website van Jongepier bezoeken: Jongepier Salaris van een Rijinstructeur.

Jongepier Opleidingen, met een hoofdvestiging in Hoofddorp, biedt een breed scala aan opleidingen voor rijinstructeurs, waaronder gespecialiseerde trainingen voor auto’s, motoren, vrachtwagens en andere voertuigcategorieën. Deze opleidingen staan bekend om hun hoge kwaliteit, persoonlijke begeleiding, en een slagingspercentage dat succes verzekert. De meeste opleidingen worden gegeven op onze hoofdlocatie te Hoofddorp.

Tot 28 juni is deze locatie gevestigd aan de Daalmeerstraat 13, 2131 HD, Hoofddorp. Daarna verhuist de hoofdvestiging naar Westerdreef 7, 2151 CD, Nieuw-Vennep.

Daarnaast wordt de opleiding voor rijinstructeur auto ook verzorgd in Amersfoort en vanaf september 2024 in Rotterdam. Voor meer informatie over onze opleidingen en specifieke programma’s, bezoek de website van Jongepier Opleidingen: Jongepier Opleidingen.

Bij de opleiding tot rijinstructeur auto van Jongepier Verkeersopleidingen heb je verschillende opties wat betreft de frequentie van de lessen, afhankelijk van de gekozen opleidingsvorm:

 1. Reguliere opleiding: Deze opleiding omvat lessen die eens per twee weken worden gegeven. De totale duur van deze opleiding is ongeveer 6 maanden, exclusief de tijd nodig voor de stage. Er wordt van je verwacht dat je wekelijks tussen de 8 en 10 uur aan lesvoorbereiding besteedt.

 2. Spoedopleiding: Voor wie sneller door de opleiding heen wil, is er de spoedopleiding waarbij je elke week zowel een dag- als een avondopleiding volgt. Deze intensievere route is ontworpen om binnen 4 maanden afgerond te worden, exclusief de stageperiode. Voor deze opleiding is een wekelijkse lesvoorbereiding van 15 tot 20 uur nodig.

Beide opleidingsvormen bieden een combinatie van theorie- en praktijklessen, persoonlijke begeleiding en een gestructureerd lesplan om je optimaal voor te bereiden op je carrière als rijinstructeur.

Voor meer details over de opleiding en om je in te schrijven, kun je de website van Jongepier Opleidingen bezoeken.

De kosten voor de opleiding tot rijinstructeur bij Jongepier variëren afhankelijk van het type opleiding dat je kiest:

 1. Reguliere Opleiding tot Rijinstructeur: De totale kosten voor deze opleiding zijn tijdelijk gereduceerd naar €3,250,-. Dit is een all-in prijs die normaal €3,747,- zou zijn. Bij deze prijs zijn inbegrepen de opleidingskosten, lesmateriaal, examenbegeleiding voor fase 1 en 2, en gebruik van het lesvoertuig. Er is een mogelijkheid tot gespreide betaling: €500,- bij inschrijving gevolgd door acht maandtermijnen van €349,-.

 2. Spoedopleiding: De kosten voor de spoedopleiding zijn gelijk aan de reguliere opleiding, ook €3,250,- met dezelfde betalingsstructuur als de reguliere opleiding.

Daarnaast zijn de examenkosten voor de IBKI-examens niet inbegrepen in de bovengenoemde prijzen. Deze kosten bedragen €1,215,-.

Voor meer gedetailleerde informatie over de kosten en wat elke opleidingsoptie omvat, kun je het beste direct contact opnemen met Jongepier Opleidingen of hun website bezoeken. Hier is de link voor meer informatie: Kosten Opleiding Rijinstructeur bij Jongepier.

Als je van plan bent om rijinstructeur te worden en je bent je schooldiploma kwijt, dan is er een oplossing. Voor de inschrijving is een schooldiploma vereist op minimaal het niveau van VMBO-GL of TL (voorheen MAVO), of een gelijkwaardig buitenlands diploma dat in het Nederlands vertaald en gewaardeerd is.

Mocht je je diploma niet meer kunnen vinden, dan kun je een vervangend document aanvragen bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Op hun website bieden ze een optie om dit document op te vragen. Voor meer informatie en om het vervangend document aan te vragen, bezoek je de volgende pagina: Diploma kwijt – DUO.

Om rijinstructeur te worden, is normaal gesproken een schooldiploma op minimaal VMBO-GL of TL (voorheen MAVO) niveau vereist. Als je dit diploma niet hebt, biedt Jongepier Opleidingen een alternatieve route via een geschiktheidstest. Deze test, een beroepscompetentietest, wordt afgenomen door het exameninstituut IBKI en kost €158,-. De test evalueert of je over de essentiële competenties beschikt om als rijinstructeur te functioneren, zoals geduld, sociale vaardigheden en flexibiliteit.

Als je slaagt voor deze test, word je toegelaten tot de opleiding tot rijinstructeur. Voor meer informatie of om de geschiktheidstest aan te vragen, kun je contact opnemen met de klantenservice van Jongepier Opleidingen via 085-4859600. Dit biedt een kans om toch een loopbaan als rijinstructeur na te streven, zelfs zonder traditioneel schooldiploma.

Je kunt geen vrijstelling aanvragen voor de WRM-examens bij IBKI als je rijinstructeur wilt worden. Alle kandidaten moeten dezelfde examens afleggen, ongeacht eerdere ervaringen of opleidingen. Dit zorgt ervoor dat alle rijinstructeurs aan dezelfde kwalitatieve eisen voldoen en competent zijn in hun vakgebied. Meer informatie over de WRM-examens en de vereisten kun je vinden op de IBKI website en WRMpas FAQ.

Bij de start van je opleiding ontvang je al het benodigde lesmateriaal en de inloggegevens voor de digitale leeromgeving op de eerste studiedag. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit en actualiteit van het lesmateriaal, en daarom streven we ernaar dit altijd up-to-date te houden. Om deze reden is het niet mogelijk om het studiemateriaal voorafgaand aan de start van de opleiding te verstrekken.

Heb je verdere vragen die hier niet beantwoord zijn?

Neem gerust contact op via [email protected] of bel ons op 085-4859600 voor meer informatie.

Wanneer kies je wel en wanneer niet voor Jongepier als je een opleiding rijinstructeur wilt volgen?

Bij het kiezen van een rijinstructeur opleiding wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Jongepier Opleidingen is een bekende naam in de branche, maar past het bij jouw specifieke behoeften en doelen? Hier is een duidelijke gids om je te helpen beslissen wanneer Jongepier de juiste keuze is voor jou en wanneer je misschien beter voor een ander opleidingsinstituut kunt kiezen.

Wanneer kies je wel voor Jongepier Opleidingen?

1. Flexibiliteit en blended learning

Ideaal voor werkenden: Werk je al of heb je andere verplichtingen? Jongepier’s blended learning combineert klassikale lessen met online leermiddelen, wat betekent dat je op je eigen tempo kunt studeren en toch persoonlijke begeleiding en face-to-face interacties krijgt.

Zelfgestuurd leren: Als je goed zelfstandig kunt werken en verantwoordelijkheid wilt nemen voor je leerproces, biedt Jongepier de flexibiliteit en zelfsturing die je nodig hebt.

2. Spoedopleiding met blended learning

Wanneer wel: Wil je snel je diploma halen? Jongepier’s spoedopleidingen combineren intensieve training met flexibiliteit. Hierdoor kun je snel vooruitgang boeken terwijl je je studie in een druk schema kunt inpassen.

Erkende examens: De examens voor de opleiding tot rijinstructeur auto erkend door het IBKI. Hoewel de opleiding zelf niet door een specifieke instantie wordt erkend, zorgt de erkenning van de examens door het IBKI ervoor dat het diploma breed erkend en geaccepteerd wordt binnen de branche.

3. Reguliere opleiding

Wanneer wel: Zoek je een gestructureerde opleiding met persoonlijke interactie? Jongepier biedt reguliere opleidingen die klassikale lessen combineren met online leermiddelen, waardoor je zowel structuur als flexibiliteit hebt.

Persoonlijke begeleiding: De uitgebreide persoonlijke begeleiding en ondersteuning die Jongepier biedt, is essentieel voor een grondige opleiding.

4. Hoge kwaliteit van onderwijs

Ervaren docenten en persoonlijke begeleiding: Jongepier staat bekend om de kwaliteit van hun docenten en de persoonlijke aandacht die studenten krijgen. Dit is vooral belangrijk in een spoedtraject, waar de stof snel en intensief wordt aangeboden.

Goede reputatie: Jongepier heeft een sterke reputatie in de branche, met hoge slagingspercentages en positieve recensies van studenten.

5. Brede opleidingsopties

Specialisaties: Jongepier biedt diverse specialisaties, zoals rijinstructeur voor auto, motor, vrachtwagen en bus, waardoor je je carrière kunt richten op een specifiek gebied binnen het rijonderwijs.

Wanneer kies je niet voor Jongepier Opleidingen?

1. Volledige online flexibiliteit

Waarom niet: Als je volledige online flexibiliteit wilt zonder enige klassikale verplichtingen, is Jongepier minder geschikt. Hun blended learning model vereist nog steeds een deel klassikale aanwezigheid.

Alternatief: Firsst en Ayat bieden uitgebreide online en zelfstudieopties, ideaal voor studenten die hun studie volledig online willen voltooien.

2. Traditioneel klassikaal onderwijs

Waarom niet: Geef je de voorkeur aan volledig klassikaal onderwijs met constante directe interactie? Dan is Jongepier niet de beste keuze, aangezien hun focus ligt op blended learning.

Alternatief: Hoekstra Opleidingen en Charisma Opleidingen bieden gestructureerde en traditionele klassikale lesmethoden met intensieve persoonlijke begeleiding.

3. Maximale snelheid en intensiteit

Waarom niet: Hoewel Jongepier spoedopleidingen aanbiedt, zijn deze nog steeds gebaseerd op blended learning. Als je op zoek bent naar de allerhoogste snelheid met voornamelijk klassikale lessen, kunnen andere instituten beter geschikt zijn.

Alternatief: De VerkeersAcademie of Osseforth bieden intensieve spoedopleidingen die meer gericht zijn op volledig klassikale lessen en directe praktijkervaring.

4. Reguliere klassikale opleiding

Waarom niet: Als je de voorkeur geeft aan volledig reguliere klassikale lessen zonder online componenten, is Jongepier minder geschikt. Hun reguliere opleidingen bevatten ook een mix van klassikaal en online leren.

Alternatief: De VerkeersAcademie biedt uitstekende reguliere klassikale opleidingen met een sterke focus op persoonlijke begeleiding en praktijkervaring.

Aanbevolen alternatieven voor Jongepier Opleidingen

1. De VerkeersAcademie: Biedt intensieve spoedopleidingen en reguliere klassikale opleidingen met een focus op volledig klassikale lessen en directe praktijkervaring. Geschikt voor studenten die snel en intensief willen leren.

2. Osseforth: Biedt een breed scala aan opleidingen, inclusief zeer intensieve spoedopleidingen en reguliere klassikale opleidingen met een hoge slagingskans. Focus op praktijkgericht leren en klassikale lessen.

3. Firsst: Gespecialiseerd in online en zelfstudieopties, ideaal voor studenten die volledige flexibiliteit zoeken zonder klassikale verplichtingen.

4. Ayat: Biedt uitgebreide online en zelfstudieopties, perfect voor studenten die hun opleiding volledig online willen voltooien.

5. Hoekstra Opleidingen: Biedt traditionele klassikale opleidingen met intensieve persoonlijke begeleiding, geschikt voor studenten die directe interactie met docenten en medestudenten verkiezen.

6. Charisma Opleidingen: Focus op gestructureerde klassikale lessen en intensieve persoonlijke begeleiding, ideaal voor studenten die baat hebben bij een traditionele leeromgeving.

Conclusie

Kies wel voor Jongepier Opleidingen als:

 • Je behoefte hebt aan flexibiliteit en zelfgestuurd leren, gecombineerd met kwalitatieve face-to-face interactie.
 • Je op zoek bent naar persoonlijke begeleiding en een hoge kwaliteit van onderwijs.
 • Je geïnteresseerd bent in een brede selectie van gespecialiseerde rijinstructeur opleidingen die erkend zijn door het IBKI.
 • Je een spoedopleiding wilt die zowel snel als flexibel is, met een blend van klassikale en online lessen, en persoonlijke begeleiding.
 • Je een reguliere opleiding wilt volgen die klassikale lessen combineert met online leermiddelen.

 

Kies niet voor Jongepier Opleidingen als:

 • Je een opleiding zoekt die volledig online is zonder klassikale componenten.
 • Je de voorkeur geeft aan volledig traditioneel klassikaal onderwijs.
 • Je een extreem intensieve spoedopleiding wilt die volledig klassikaal is en in de kortst mogelijke tijd afgerond kan worden.
 • Je een reguliere klassikale opleiding zoekt zonder online componenten.

 

Door deze overwegingen te maken, kun je de opleiding kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke leerstijl en carrièredoelen. Veel succes met je opleiding en toekomstige carrière als rijinstructeur!

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!