Stapsgewijs naar succes: Hoe je de rijopleiding in stappen (RIS) uitlegt

Deel via

Ben je een rijinstructeur of rijschoolhouder die op zoek is naar een effectieve manier om de Rijopleiding in Stappen (RIS) aan je leerlingen te introduceren? Ons nieuwste artikel biedt een heldere en gedetailleerde uitleg die je kan gebruiken om de voordelen en de structuur van de RIS duidelijk te maken. Leer hoe je leerlingen kunt motiveren met een persoonlijke en gestructureerde aanpak die hun slagingskansen aanzienlijk verhoogt. Maak je klaar om hen niet alleen te leren rijden, maar ook om zelfreflectief en verantwoordelijk te worden op de weg!

Voordelen van de RIS

  1. Gestructureerde leerervaring: Vertel je leerlingen dat de RIS hen door verschillende stappen en modules leidt. Dit maakt het leren overzichtelijk en zorgt ervoor dat ze stap voor stap alle belangrijke vaardigheden onder de knie krijgen.
  2. Huiswerk: Geef duidelijk aan je leerlingen aan dat de RIS-methode is ontwikkeld met de bedoeling dat ze buiten de lessen om ook met de rijtaken bezig zijn. Met behulp van het praktijkboek is het de bedoeling dat lessen worden voorbereid, zodat tijdens de rijles alleen de zaken worden doorgenomen die niet duidelijk zijn en er veel effectief geoefend kan worden. Ook het later weer terug kunnen lezen van de geleerde rijtaken, zorgt ervoor dat de bedoeling van de rijtaak beter blijft hangen.
  3. Verbeterde slagingskansen: Leg uit dat leerlingen die kiezen voor de RIS vaak een hoger slagingspercentage hebben bij hun eerste rijexamen. Dit komt doordat ze doorlopend voorbereid en getoetst worden, waardoor ze beter klaar zijn voor het examen.
  4. Persoonlijke aanpak: Benadruk dat elke leerling een persoonlijk leerplan krijgt, wat betekent dat jij de lessen aanpast aan hun manier van leren en tempo. Dit zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen en effectiever leren.
  5. Actieve betrokkenheid en zelfreflectie: Moedig aan dat de RIS leerlingen vraagt om actief na te denken over hun eigen prestaties. Dit helpt hen om bewuster en zelfstandiger te worden, wat erg waardevol is, zowel op de weg als daarbuiten.

Nadelen van de RIS

  1. Mogelijke overbelasting: Wees duidelijk over wat er van de leerling verwacht wordt qua zelfstudie, zelfdiscipline (huiswerk) en zelfevaluatie. Is je leerling geen type om met huiswerk/ zelfreflectie bezig te gaan, dan is het goed om dit te erkennen en te bespreken hoe je ze hierbij kunt ondersteunen. Zorg dat de verwachtingen op elkaar zijn afgestemd. Geen huiswerk maken, betekent meer “uitleg tijd” nodig tijdens de rijles en minder “oefentijd”.
  2. Langere duur: Wees eerlijk over het feit dat de RIS meer tijd kan kosten dan een traditionele rijopleiding. De module toetsen moeten gepland worden en ook een zelfbewuste, veilige bestuurder worden kost tijd. Voor sommigen kan dit een nadeel zijn, vooral als ze snel hun rijbewijs willen halen.
  3. Hogere kosten: Leg uit dat de RIS soms duurder is dan andere opleidingen. Dit komt door de persoonlijke aanpak en de toetsen na de modules. Het is belangrijk dat je leerlingen weten wat ze voor die extra kosten krijgen.
  4. Beperkte beschikbaarheid: Vertel dat de rijles en examen beschikbaarheid anders kan zijn, niet elke rijinstructeur en examinator is RIS-gekwalificeerd. Natuurlijk is dit afhankelijk van de vraag naar de RIS in de omgeving waar de leerling woont.

Waarom is transparantie belangrijk?

Transparant zijn over de voor- en nadelen is cruciaal omdat het vertrouwen opbouwt tussen jou en je leerlingen. Door open te zijn, help je hen een keuze te maken die echt past bij hun situatie en behoeften. Dit verbetert niet alleen hun leerervaring, maar verhoogt ook de kans dat ze tevreden zijn met hun keuze, wat uiteindelijk bijdraagt aan een positievere reputatie voor jouw rijschool. Transparantie zorgt ervoor dat leerlingen zich voorbereid en gerespecteerd voelen in hun besluitvormingsproces, wat essentieel is voor een succesvolle leerervaring. Dit maakt jou niet alleen een betrouwbare bron van informatie, maar ook een steunpunt in hun leertraject. Door jouw leerlingen uit te rusten met deze kennis, creëer je een omgeving waarin ze empowered zijn om actief deel te nemen aan hun eigen leerproces, wat de basis legt voor hun succes op de weg.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!