Informatie voorziening autorijden met diabetes schiet tekort

Deel via

De informatievoorziening rond autorijden met diabetes is te gering. Er is informatie te vinden op verschillende sites, maar dit wordt nog onvoldoende gevonden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het CBR liet uitvoeren in opdracht van voormalig minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.

De rapportage van marktonderzoekbureau Ferro Explore toont aan dat er verschillende drempels zijn die diabetespatiënten ervan weerhouden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zelfredzaamheid is momenteel van groot belang bij mensen met diabetes. Daarnaast komt het onderwerp autorijden niet ter sprake wanneer mensen met diabetes een bezoek brengen aan artsen en huisartsen.

Patiënten voelen zich niet ziek

Een van de conclusies is dat diabetespatiënten zich niet ziek voelen. In principe kunnen mensen met diabetes goed functioneren, zolang zij geen hypo’s hebben. Bij een hypo is de glucosewaarde uit balans, en kan de patiënt trillerig of sloom worden. Omdat mensen met diabetes zich vaak niet ziek voelen, creëert dit een natuurlijke drempel om informatie over diabetes en autorijden tot zich te nemen. Patiënten hebben het gevoel dat ze ‘in control’ zijn. Wanneer ze het onderwerp bespreekbaar maken, verliezen ze deze controle. Bovendien is er een emotionele drempel. Zo zijn mensen met diabetes bang om het rijbewijs te verliezen of een aantekening te krijgen op het rijbewijs.

De drempels zijn momenteel te emotioneel van aard, en daarom werkt de huidige informatieverschaffing, die proceduregericht is, niet. De onderzoekers bevelen artsen aan om het met patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium over autorijden en de ziekte te hebben. “Hierdoor wordt nadenken over de eigen verantwoordelijkheid gewoner en realistischer.”

Daarnaast geeft het rapport het CBR advies om zich niet alleen te richten op de procedure, maar ook tips te verschaffen zodat de patiënt zijn verantwoordelijkheid kan nemen.

Huisartsen

Artsen en huisartsen noemen de informatiestroom over autorijden met diabetes ‘zeer gebrekkig’. Daarbij komt het ziektebeeld in combinatie met autorijden nauwelijks ter sprake, behalve als de medicatie er directe aanleiding toe geeft. Een arts stelt in het rapport: “Het is niet iets dat mij als eerste te binnen schiet om tegen iemand te zeggen. In alle eerlijkheid komt dat niet aan de orde.”

Medici stellen in het rapport over onvoldoende informatie te beschikken om dit onderwerp op een juiste wijze ter sprake te brengen. Sommige artsen geven aan niet precies te weten wanneer een patiënt zich moet melden bij het CBR.

Taak instructeur

Diabetesvereniging Nederland ziet dat er veel onduidelijkheid is rondom het rijbewijs. Vorig jaar kreeg de vereniging 280 meldingen over het rijbewijs. De vereniging stelde vorige maand dat instructeurs de ziekte bespreekbaar moeten maken tijdens de rijopleiding.

Het is volgens Dharma Behari, jurist bij DVN, belangrijk dat de rijinstructeur in een vroeg stadium van de rijopleiding de procedure bespreekt. “Als de instructeur weet dat iemand diabetes heeft, laat die persoon dan aan het begin van de rijopleiding de procedure doorlopen. Het komt wel eens voor dat iemand met diabetes niet rijgeschikt is, terwijl er dan wel al veel geld in is gestoken.”

Mijn Cbr

Het CBR heeft sinds kort een nieuwe klantenportaal, Mijn.CBR.nl, die inspeelt op de verschillende informatiebehoeften van haar klanten. Het onderzoek geeft aanknopingspunten voor het verbeteren van de communicatie over autorijden met een medische aandoening. Het CBR gaat in samenwerking met het ministerie in 2018 de communicatie over autorijden met een medische aandoening verder verbeteren.

Bron: Rijschoolpro.nl

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!