Eerste verlichte zebrapad van Nederland geopend

Deel via

In Eerbeek is vrijdagavond het eerste verlichte zebrapad van Nederland in gebruik genomen. Het zebrapad moet ervoor zorgen dat voetgangers veilig kunnen oversteken. De speciale oversteekplaats is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Lighted Zebra Crossings, dat nationaal en internationaal grote ambities heeft.

zebrapad

De witte strepen bestaan uit lichtbakken met daarin ledverlichting. De lampen gaan branden zodra de straatverlichting aan gaat. Op die manier zijn zowel het zebrapad zelf als de voetganger beter zichtbaar. Voorafgaand aan de opening is er twee jaar proefgedraaid op een bedrijventerrein in Eerbeek, waar vrachtwagens veelvuldig over de glazen platen reden.

Door toevoeging van sensoren kunnen de zebrapaden ook andere gegevens verzamelen, zoals het aantal passerende voertuigen, de snelheid van voertuigen en het aantal wandelaars. Er zijn twee versies van het zebrapad: een voor de klinkerweg en een voor een asfaltweg.

Het zebrapad in Eerbeek is tevens een primeur voor de ontwikkelaar. Volgens Lighted Zebra Crossings is er nationaal en internationaal veel belangstelling voor het product. Zo heeft het bedrijf gesprekken met instanties in Amerika, Zweden, Australië en Jakarta.

https://www.verkeerspro.nl/verkeerskunde/2016/11/28/eerste-verlichte-zebrapad-in-nederland-geopend/

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!