Halfjaarcijfers CBR bevestigen grote drukte bij álle rijexamens

Deel via

Het CBR heeft in het eerste halfjaar van 2016 op zo goed als alle categorieën fiks meer theorie- en praktijkexamens afgenomen dan een jaar eerder. Bij de praktijkexamens voor het B-rijbewijs ging het om ruim 4000 extra examens. Bij de theorie-examens voor de auto waren het er zo’n 23.000 extra. 

Halfjaarcijfers CBR bevestigen grote drukte bij álle rijexamens | VerkeersPro

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het CBR. De wachtrijen bij het CBR zijn dit jaar langer dan toegestaan wegens de grote drukte. Het CBR heeft moeite met de werving van nieuwe examinatoren, en kan daardoor vooral bij de praktijkexamens niet voorkomen dat reserveren soms pas twee tot drie maanden later kan.

Theorie-examens

Het CBR nam van januari tot en met juni ruim 273.000 theorie-examens voor het B-rijbewijs af. Vorig jaar waren dat er nog ongeveer 250.000 in het eerste halfjaar. Het slagingspercentage schommelt rond de 42 procent en ligt daardoor lager dan een jaar eerder, maar is gelijk aan het gehele jaargemiddelde van 2015.

Voor de motor werden er ruim 22.000 theorie-examens afgenomen. Ook dat aantal is hoger dan een jaar eerder. Wel is het slagingspercentage rond de 54 procent zo’n 4 procent lager. Voor de AM-categorie zijn er ook zo’n 3.000 examens meer afgenomen. Ook hier ligt het slagingspercentage wat lager.

Praktijkexamens

De stijging in het aantal faalangstexamens blijft zich sterk doorzetten. Het waren er in het eerste halfjaar bijna 14.000, en een jaar eerder nog minder dan 12.000. Ook hier slaagden minder mensen, wat overigens niet gold voor de reguliere praktijkexamens. Van de ongeveer 186.000 kandidaten slaagde ongeveer de helft. Die cijfers zijn vergelijkbaar met andere jaren.

De drukte laat zich ook zien over de andere categorieën. Bij de motorexamens, bromfietsexamens, tussentijdse toetsen en voor de auto met aanhangwagen waren allemaal meer kandidaten. Ook bij CCV is over álle onderdelen een piek te zien ten opzichte van vorig jaar.

De verwachting van het CBR is dat de drukte het hele jaar aanhoudt. Ook de wachtrijen zijn pas naar verwachting aan het eind van het jaar weer op normale lengte.

https://www.verkeerspro.nl/rijschool/2016/07/29/halfjaarcijfers-cbr-bevestigen-grote-drukte-bij-alle-examens/

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!