IBKI: slagingspercentages blijven ook in 2015 stabiel

Deel via

dinsdag 26 januari 2016

In 2016 is de bevoegdheid van 852 rijinstructeurs verlopen, meldt het IBKI. De slagingspercentages blijven redelijk stabiel ten opzichte van vorige jaren. Zoals verwacht scoren RIS instructeurs hoger dan reguliere rijinstructeurs, vertelt Jim Schouten.

Volgens Jim Schouten zijn de verschillen ten opzichte van 2013 en 2014 minimaal. “In 2014 hebben 829 rijinstructeurs hun bevoegdheid verloren en in 2013 waren dat er totaal 820. Hierbij zien wij geen grote verschillen”- aldus Jim Schouten.

Slagingspercentages

De slagingspercentages blijven afgelopen jaren ook redelijk stabiel, vertelt Jim Schouten, directeur van het IBKI. De grootste groep is veruit categorie B. In 2015 zien wij voor PB3 een lichte stijging in de slagingspercentages. Van 79% in 2014 naar 83% in 2015. Vorig jaar zijn 17 rijinstructeurs gezakt voor PB3.

RIS scoort hoger

Het slagingspercentage voor de RIS is opvallend hoger dan de reguliere resultaten. In 2015 was het slagingspercentage van de RIS maar liefst 91%. Volgens Jim Schouten is dat ook helemaal niet gek. “Voor mij is dat geen verrassing. Het slagingspercentage voor RIS is hoger dan normaal. Rijinstructeurs die de RIS consequent toepassen, hebben extra handreikingen gekregen om systematisch les te geven. Ook de bijzondere categorieën scoren hoger dan categorie B”- aldus Jim Schouten.

“Toneelstukje”

Rijinstructeurs bepalen zelf de invulling van het examen. Termen als ‘toneelstukje’ worden regelmatig genoemd. Jim Schouten is van mening dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar prestaties. “Je kunt er een toneelstukje van maken als je dat wilt. Onze ervaring is dat dat niet verstandig is en dat een rijinstructeur dan gemiddeld lager scoort. Het is ook niet nodig, want het beoordelingsprotocol schrijft niets anders voor dan een systematische les met een kop en staart te laten zien. De invulling is geheel aan de rijinstructeur”- aldus Jim Schouten.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!