Voor speed-pedelec gelden vanaf 1 januari regels van een bromfiets

Deel via

Vanaf 1 januari volgend jaar moeten als gevolg van Europese wetgeving alle zogeheten speed-pedelecs (elektrische fietsen die sneller gaan dan maximaal 25 km/uur) een bromfietskenteken hebben. Dan geldt ook een helmplicht. Momenteel worden er helmen getest. Er rijden momenteel naar schatting tussen drie- en vierduizend speed-pedelecs in Nederland.

Tot en met het einde van het jaar is voor een speed-pedelec een snorfietskenteken of bromfietskenteken verplicht. De RDW geeft een typegoedkeuring af en ook een kenteken. Fabrikanten kunnen een speed-pedelec laten keuren als snorfiets. Bij de toelatingskeuring kijkt de RDW dan alleen naar de constructiesnelheid zonder meetrappen. Wanneer de constructiesnelheid maximaal 25 kilometer per uur is, dan is het een snorfietsen gelden alle regels voor de snorfiets. Ook kunnen speed-pedelecs nu al worden gekeurd als bromfiets, waarmee fabrikanten kunnen vooruitlopen op Europese regelgeving die 1 januari aanstaande van kracht wordt .

De maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de speed-pedelec is. Kan de speed-pedelec maximaal 45 kilometer per uur, dan is het een bromfiets.

Met ingang van het nieuwe jaar geldt dan ook een helmplicht. Dat wordt een helm die eruit ziet als een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een speed-pedelec. Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de snelle fietsen te hoog.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!