Kamervragen of rijschool tijdens rijtest onverzekerd is; CBR zoekt dit uit

Deel via

Het CBR gaat onderzoeken of veel rijscholen die meewerken aan een rijtest onverzekerd rondrijden. Volgens een aantal verontruste rijschoolhouders in Twente is dit het geval. Het CBR wijst er onder op dat het altijd aan de rijschool verzoekt om een verzekering af te sluiten voor examens, toetsen en ook rijtesten. Er is geen duidelijkheid hoeveel rijschoolhouders dit advies vervolgens ter harte nemen en dat gaat het CBR onderzoeken. Inmiddels zijn hier Kamervragen over gesteld door SP-kamerlid Eric Smaling.

Deze kwestie is aangezwengeld namens Rijschoolvereniging Regio Oost door rijschoolhouder Hans Pierik in Twente.Volgens hem zijn sinds een wetswijziging in 2015 de lesauto niet meer automatisch verzekerd bij een rijtest, zoals bij rijlessen en praktijkexamens. De RVO heeft de voorwaarden van een groot aantal verzekeraars doorgespit en hieruit zou blijken dat bij de medische testritten geen sprake is van rijden onder toezicht omdat de ‘deskundige praktisch rijgeschiktheid’ van het CBR niet over de WRM-bevoegdheidspas beschikt (dat wordt bevestigd door het CBR) en dat hierdoor de verzekering een eventueel ongeval niet dekt.

Het CBR laat weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend. Nathalie Dingeldein van het CBR meldt onder andere: “De rijtest wordt afgenomen door een deskundige praktische rijgeschiktheid van het CBR. Deze heeft ruime ervaring als examinator, en is specifiek opgeleid om rijtesten af te nemen.” Ze voegt er echter aan toe: “Een WRM-bevoegdheid is alleen nodig om rijles te geven. De enige verandering in 2015 met betrekking tot rijtesten is dat rijscholen sindsdien zelf rijtesten kunnen reserveren via het reserveringssysteem van het CBR.” Maar het CBR gaat het verder uitzoeken.

Vragen aan minister
Voor SP-kamerlid Eric Smaling is dit niet voldoende en hij heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu om opheldering gevraagd. Hij vraagt onder andere of het klopt dat, wanneer iemand een medische testrit bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet ondergaan en diegene op dat moment een verlopen rijbewijs heeft of nog helemaal geen rijbewijs heeft, er geen dekking is voor het voertuig van de rijschool vanuit de verzekeringmaatschappij omdat er geen sprake is van rijden onder toezicht?
Verder vraagt hij de bewindsvrouw hoe vaak het voorkomt dat het CBR testritten afneemt waarbij geen sprake is van dekking vanuit de verzekeringsmaatschappij en of zij de mening deelt dat het CBR in zo’n geval de test altijd moet laten afnemen door iemand met een geldige ERM-pas, zodat er wel sprake is van rijden onder toezicht? Zo ja, dan vraagt hij de minister of dit kan worden ondervangen met wetgeving.

https://www.rij-instructie.nl/nieuws/actueel/23304/kamervragen-of-rijschool-tijdens-rijtest-verzekerd-is-of-niet-cbr-zoekt-dit-uit

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!