Nieuwe versie van de rijprocedure B

Deel via

De nieuwe rijprocedure is vrijdag 30 september gepubliceerd op cbr.nl met als ingangsdatum 1 januari 2023. De versie van nu wordt tot 1 januari 2023 gebruikt. In de laatste maanden van het jaar zijn er dus twee rijprocedures te raadplegen.
 
In de rijprocedure staat het meest wenselijke rijgedrag van bestuurders. Hij is in de eerste plaats bestemd voor de instructeur en de examinator. Ook examenkandidaten en andere bestuurders kunnen de rijprocedure gebruiken als naslagwerk. 
 
Rijhulpsystemen opgenomen in de rijprocedure B
De grootste aanpassing in de nieuwe rijprocedure is het opnemen van rijhulpsystemen, ook wel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) genoemd. Hierbij is het meest wenselijke rijgedrag beschreven als een bestuurder zich laat ondersteunen door rijhulpsystemen. Zo wordt van een bestuurder verwacht dat hij de situatie constant in de gaten houdt, ook als hij zich laat ondersteunen door een rijhulpsysteem. Ook moet hij een actieve rijhouding hebben, waarbij hij de rijtaak gemakkelijk weer over kan nemen van het systeem.
 
Verder biedt de aanpassing van de rijprocedure een basis voor de doorontwikkeling van examenproducten.
 
Werkwijze ADAS-gebruik in praktijkexamen blijft gelijk
De aanpassing zorgt niet voor een verandering in de werkwijze van ADAS-gebruik tijdens het praktijkexamen. Een kandidaat mag dus gebruik maken van rijhulpsystemen, behalve van het automatisch inparkeersysteem tijdens het onderdeel bijzondere verrichtingen. De examinator beoordeelt de rijvaardigheid van de kandidaat op basis van de rijprocedure. Het maakt hierbij niet uit of de kandidaat rijhulpsystemen gebruikt of niet.
 
De richtlijnen zorgen niet voor een verplichting van het ADAS-gebruik tijdens het praktijkexamen en ook voor niet een aanpassing van eisen aan examenvoertuigen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!