Opleiding vrachtwagen rijinstructeur worden - Rijinstructeur by Jongepier

Een Alarmerend Tekort aan Vrachtwageninstructeurs: Nederlandse Rijscholen Confronteren een Escalerende Crisis

Deel via

Nederlandse rijscholen bevinden zich midden in een toenemende crisis: een al bestaand en scherp escalerend tekort aan bevoegde vrachtwageninstructeurs. Jongepier Verkeersopleidingen heeft in recent onderzoek ontdekt dat al 20% van de huidige instructeurs de pensioenleeftijd heeft bereikt. Daarnaast tonen de cijfers van het exameninstituut IBKI aan dat er op dit moment zo’n 2.300 instructeurs met een geldige lesbevoegdheid voor de C-rijopleiding zijn, een aantal dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 25 per jaar is gedaald.

Deze gegevens tonen een zorgwekkende trend aan. Een groot deel van deze instructeurs is niet werkzaam bij een rijschool, maar is bijvoorbeeld in dienst bij Defensie, een Veiligheidsregio of het CBR. Daarnaast is één op de vijf instructeurs reeds 67 jaar of ouder en zal één op de acht binnen vijf jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Het merendeel, driekwart van alle C-instructeurs, is ouder dan 50 jaar. Deze situatie voorspelt ernstige problemen in de nabije toekomst.

Maar het is niet alleen het gebied van vrachtwageninstructie dat wordt getroffen. De crisis strekt zich uit over de gehele rijschoolsector, met een tekort aan instructeurs voor auto’s, motoren en bussen. Dit tekort zal naar verwachting alleen maar toenemen, vooral gezien het feit dat er vanaf 2027 nog eens 700.000 werkenden met pensioen zullen gaan.

Naast dit dringende tekort aan instructeurs, is er ook een stijgende vraag naar vrachtwagenchauffeurs in de logistieke sector. Ondanks dit, zien we een gestage afname in het aantal Nederlandse burgers dat in het bezit is van een vrachtwagenrijbewijs. In de komende jaren kan deze situatie escaleren tot een ernstig probleem. Tijdige investering in de opleiding van nieuwe instructeurs is van essentieel belang. Gelukkig zijn er rijschoolhouders die deze urgente uitdaging herkennen en stappen ondernemen om nieuw talent op te leiden.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!