Verschillen tussen slagingspercentages van examinatoren CBR!

Deel via

De directie van het CBR heeft op 5 juni 2022 de volgende mail uitgegeven:

Beste brancheleden,

Zoals een aantal van jullie weet, heeft RTL Nieuws een tijdje geleden examengegevens over 2018 en 2019 gevraagd aan CBR. RTL heeft deze geanalyseerd en komt waarschijnlijk maandagochtend met hun bevindingen. Welke dat precies zijn weten wij nu niet. Het gaat waarschijnlijk over de verschillen tussen slagingspercentages van examinatoren.

Klik hier voor het artikel van RTL Nieuws!

Jullie weten: kwaliteit van de examens staat voor ons voorop. Het is onze core business. We doen dit zo uniform en objectief als mogelijk is bij een menselijke beoordeling. Net als in andere beroepen met een menselijk oordeel (zoals bij rechters, artsen en scheidsrechters) zijn een paar zaken daarbij heel belangrijk:

Dat er een duidelijke norm is waar een kandidaat aan moet voldoen om te slagen, zoals beschreven in de rijprocedure.
Dat er gewerkt wordt met een krachtig en weldoordacht monitoringssysteem om afwijkingen te signaleren.
Dat signalen uit de monitoring serieus worden genomen en dus opvolging krijgen.
Alle drie deze elementen hebben/doen we. Omdat wij zelf de hele tijd de examenresultaten in de gaten houden, weten we dat er verschillen zijn. Daar doen we niets aan af. We schrikken er niet van. Signalen uit de monitoring moeten opgevolgd worden en dat doen we. Zo weten we zeker dat iedere kandidaat goed beoordeeld wordt.

Woensdag 20 april heeft Gerrit van Kouterik samen met collega’s en met de experts van Gibbs (de externe partij die ons systeem voor kwaliteitsborging met ons ontwikkelde) uitgebreid met RTL stilgestaan bij dit systeem dat we sinds 2020 gebruiken om slagingspercentages van examinatoren te monitoren. Wij staan namelijk voor onze mensen en de zorgvuldige manier waarop we de kwaliteit van onze praktijkexamens borgen.

Wil je meer weten over wat wij doen aan kwaliteitsborging van de examens? Kijk dan op onze website.

Rijexamens afnemen is ons werk. Het is en blijft mensenwerk dat door professionals wordt uitgevoerd. Over het oordeel zal altijd discussie bestaan. Juist daarom werken we hard aan uniforme examens, een zo objectief mogelijke beoordeling en een continue analyse van examengegevens, zodat we bij kunnen sturen. Om te slagen, moet een kandidaat veilig en zelfstandig rijden volgens de normen in de rijprocedure. Daarvoor is de combinatie van een goede rijopleiding met voldoende lessen het allerbelangrijkste. Die boodschap zullen we blijven uitdragen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!