Waarom mag je tot 5 jaar over je herintrederstraject doen?

Deel via

Tijdens een recent overleg met de branche kwam de vraag op waarom je tot 5 jaar na het einde van je WRM-lesbevoegdheid nog mag deelnemen aan het herintrederstraject? Die vraag werd gekoppeld aan de zorg dat rijinstructeurs bewust (ruim) 4 jaar zouden wachten voordat zij aan het herintrederstraject beginnen.

Het herintrederstraject kent twee doelgroepen om weer lesbevoegd te worden zonder helemaal opnieuw te beginnen: 1.rijinstructeurs die hun bijscholing niet op tijd of niet met voldoende resultaat afronden en mensen die na een ‘sabbatical’ weer lesbevoegd willen worden.

De term ‘herintrederstraject’ verwijst vooral naar die tweede doelgroep.

Maar waarom 5 jaar? Die periode was altijd al 5 jaar – dus ook vóór de huidige WRM. Toen kon tot 5 jaar na einde lesbevoegdheid nog worden deelgenomen aan de Applicatietoets. Er was bij de voorbereiding van de huidige WRM geen aanleiding om die termijn te veranderen.

De zorg over laat starten met het herintrederstraject was aanleiding om dat nader te onderzoeken. Uit dat onderzoek bleek dat ongeveer 10% van de herintreders pas na 4 jaar het eerste examen van het herintrederstraject aflegde. Dat is niet veel maar toch meer dan we hadden verwacht. Aanleiding om een deel van die mensen te bellen om meer over de achtergronden te horen.

Hierbij werden onderstaande redenen gegeven: •Het vaakst werd genoemd: een andere baan, maar toch zonde om de WRM-lesbevoegdheid geheel te laten verlopen.

  • Privé-omstandigheden, zoals overlijden van een naaste, echtscheiding of financiële problemen.
  • Ook twee mensen die niet eerder in de gaten hadden dat hun WRM-lesbevoegdheid was verlopen.

Deze uitkomsten zullen worden meegenomen bij de bespreking van het Aanbevelingendocument van de brancheverenigingen.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!