Coronaversoepelingen rijles, CBR en IBKI per 25-02-2022

Deel via

Algemeen

Op 25 februari vervallen de meeste coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter maatregel en de mondkapjesplicht. De algemene basismaatregelen blijven nog bestaan. Een heroverwegingsmoment is voorzien op 15 maart 2022. Dan zal het kabinet weer bezien of verantwoord verdere aanpassingen mogelijk zijn.

Zie voor meer algemene informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Specifiek voor onze sector zien de regels er vanaf morgen, 25 februari 2022, als volgt uit:

CBR en rijles

–              Voor de rijlessen en de examens gelden geen maatregelen meer. Het CBR en de rijscholen zijn vrij om zelf nog coronamaatregelen te hanteren.

–              Bij theorielessen en examens komt de verplichting t.a.v. een vaste zitplaats, 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en hygiënemaatregelen op locatie te vervallen.  

–              Bij het geven van rijles voor alle typen voertuigen geldt geen beperking meer t.a.v. het aantal personen in het lesvoertuig.

IBKI

–              Bij examens en bijscholing komt de verplichting t.a.v. een vaste zitplaats, 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en hygiënemaatregelen op locatie te vervallen. 

Lange termijn omgang met COVID-19

Het Ministerie van I&W werd gevraagd om per sector te inventariseren wat mogelijke plannen voor de lange termijn omgang met COVID kunnen zijn . Brancheverenigingen worden gevraagd hier over hun mening te geven. Wij ontvangen op korte termijn hiervoor een uitnodiging

Deze scenario’s zijn als volgt:

  1. Verkoudheid scenario: Past binnen ons zorgsysteem, er zijn in principe geen extra maatregelen nodig.
  2. Griep + scenario: Er is een aanzienlijke kans dat we komende jaren nog te maken krijgen met een ernstiger, griepachtig verloop. Dit kan tot zware belasting van de zorg leiden, zeker als het virus samenvalt met een stevig griepseizoen.
  3. Continue strijd scenario: Het griep+ scenario wordt mogelijk afgewisseld met extra oplevingen door bijvoorbeeld een nieuwe variant die besmettelijker is en/of een onzeker of ernstiger ziektebeeld kent en/of afnemende immuniteit, waardoor er (tijdelijk) een hoog risico ontstaat op overbelasting van de zorg.
  4. Worst case scenario: Er is altijd een kleine kans dat er een situatie ontstaat waardoor er zonder ingrijpen een zeer groot risico is op zeer hoge sterfte.

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!