Voorlopig nog geen individuele examen op locatie bij IBKI!

Deel via

IBKI heeft besloten om voorlopig geen individuele examens aan te bieden voor de praktijkbegeleiding en fase 3. Het is niet uitgesloten dat we deze mogelijkheid definitief niet meer zullen aanbieden. IBKI zal in maart 2022 een besluit nemen.

IBKI licht graag toe:

IBKI is de mogelijkheid om een praktische bijscholing en stagebeoordeling vanaf de locatie van de eigen rijschool af te leggen, gaan aanbieden om tegemoet te komen aan de wens om in het eigen werkgebied examen te kunnen doen. Rijinstructeurs zijn hier inderdaad gebruik van gaan maken. Op dit moment gaat het om zo’n 25% van het aantal praktijkexamens. Deze examens zijn echter arbeidsintensief – zowel voor onze examinatoren als planners – en trekken daardoor een zware wissel op onze organisatie. Deze inefficiency compenseren door de toeslagen voor individuele examens (fors) te verhogen, vinden wij niet wenselijk.

Een nog belangrijkere overweging is dat IBKI inmiddels, zelfs in coronatijd, beschikt over een fijnmazig netwerk van eigen en externe examenlocaties. Hiermee maken we onze beleidslijn dat we in de buurt van elke CBR-locatie een examenlocatie aanbieden, waar en komen we feitelijk in de meeste gevallen tegemoet aan de wens die aan de individuele examens ten grondslag lag. Hiermee valt de noodzaak voor individuele examens eigenlijk weg.

Het blijft,  nu en in de toekomst, wel mogelijk om vanaf een eigen locatie – doorgaans dan de locatie van een rijschool – een individueel examen af te leggen, mits er drie kandidaten op één dag vanaf die locatie hun praktische bijscholing doen.

Tot slot: het netwerk van examenlocaties is ‘dynamisch’. Dat heeft nu vooral te maken met de naweeën van COVID-19. Daardoor bestaat het netwerk overwegend uit locaties van gemiddeld genomen grote rijscholen en van opleidingsinstituten, waar we dankbaar en tegen een vergoeding gebruik van maken. Het heeft echter onze voorkeur om in de nabije toekomst weer zo veel mogelijk van ‘neutrale’ horecalocaties – hotels en restaurants – gebruik te gaan maken. Dat doen we nu mondjesmaat, maar zodra het overheidsbeleid verder wordt versoepeld – en horecagelegenheden weer zonder beperking toegankelijk zijn – zullen we dat weer op grote schaal gaan doen.

Klik hier voor de huidige locaties!

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!