Vraag naar rijexamens blijft hoog

Deel via

Het CBR streeft ernaar dat een herexamen binnen 5 weken kan worden gereserveerd en alle overige praktijkexamens binnen 7 weken. Vorig jaar is al aangegeven dat de druk op de reserveringstermijn in 2017 aanhoudt. Dat zien we bevestigd in het aantal afgenomen examens.

In de eerste twee maanden van 2016 namen we 97.112 examens af (auto, motor en bromfiets, inclusief herexamens). In januari en februari van dit jaar steeg dat aantal naar 102.512 examens. Een forse stijging dus van ruim 5.000 extra examens over een periode van twee maanden. Hierdoor zien we op een toenemend aantal examenlocaties overschrijdingen van de 7 weken, met name bij de 1e examens B.

Nieuwe examinatoren
We verwachten dat de vraag naar examens dit voorjaar hoog blijft. Tegelijk neemt onze examencapaciteit ook toe: we hebben vorig jaar zo’n 60 examinatoren geworven, van wie het merendeel nu aan de slag is. Ook dit jaar streven we naar 60 nieuwe examinatoren. En we werken extra en gaan voorlopig door met de werving. Zo doen we er alles aan om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en pieken zoals in 2016 te voorkomen.

Vrachtwagen- en taxi-examens
De vraag naar beroepsexamens zoals taxi en vrachtwagen blijft onverminderd hoog. Op bijna de helft van de locaties is de wachttijd momenteel 8 of 9 weken. CBR verwacht dat dit de rest van het jaar druk blijft, al kan de drukte verschillen per geografisch gebied.

Naast extra inzet van de bestaande examinatoren gaat CBR ook voor de beroepsexamens volop door met de werving van nieuwe collega’s. Het is alleen nog niet makkelijk om examinatoren te vinden die aan de juiste vakbekwaamheidseisen voldoen (CDE-rijbewijs, mbo- en/of havodiploma, goede sociale en communicatieve vaardigheden). Daarnaast duurt het traject om examinator van beroepsexamens te worden 9 tot 12 maanden.

Bron: https://www.cbr.nl/cbrinfo.pp?newsid=1349&key=

Rijinstructeur worden?

Wil jij weten hoe? Jongepier geeft je alle geheimen!